INIȚIATIVE PALPABILE PENTRU SALVGARDAREA TRANSPORTULUI NAVAL! CONCLUZIILE MESEI ROTUNDE LA CARE AU PARTICIPAT MEDIUL ACADEMIC, AUTORITĂȚI NAVALE, ARMATORI ȘI OPERATORI
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Legislație lacunară, infrastructură deficitară, taxe nejustificat de mari impuse de către autoritățile navale, problemele flotei românești și multe alte probleme de interes major pentru domeniul transportului naval al României au fost discutate aprins de către reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților publice, autorităților navale, armatorilor și operatorilor în acest domeniu în contextul special creat de către Facultatea de Științe Economice a Universității ”Danubius” respectiv, masa rotundă cu tema Developing and Running Successful Shipping Businesses” , eveniment care a avut loc vineri, 19 ianuarie 2018, la sediul Universității Danubius.
Gazdele acestui eveniment, Lect. univ. dr. Mădălina BĂLĂU – coordonator al programului de master Shipping International Trade and Finance,și colegii săi, domnul Prof. univ. dr. Florin Dan PUȘCACIU și doamna Prof. univ. dr. Viorica PUȘCACIU, profesioniști cu expertiză practică și științifică valoroasă în domeniul transportului naval, au organizat acest eveniment cu scopul de a lansa o nouă provocare participanților în sensul de a evidenția principalele neajunsuri ale practicii în domeniul transportului naval și, punctual, ale componentelor acestuia: cea maritimă și fluvială și de a stabili o strategie comună a mediului academic, autorităților navale, instituțiilor publice locale, a armatorilor și operatorilor navali care să fie sonoră la nivelul administrației centrale.
Deschiderea dezbaterilor a fost precedată de intervenția domnului Conf. univ. dr. Andy Corneliu PUȘCĂ, Rector al Universității ”Danubius”, care a familiarizat publicul cu exemple de fapte și oameni prin care s-a construit, treptat, profilul international, antreprenorial, open și online al universității – gazdă, profil perfect adaptat realității pieței muncii și dinamicii complexe a diferitelor sectoare de activitate , exemplificând rolul activ pe care îl joacă această instituție de învățământ superior și în domeniul transportului naval, prin derularea unicului program de master din România Shipping International Trade and Finance dar și prin calitatea de initiator al Clusterului naval- rezultat al unui proiect european.
Prezența renumitului Profesor dr. Eleftherios THALASSINOS, membru al Scolii de Studii Industriale și Maritime – Departamentul de Studii Maritime din cadrul Universității din Piraeus, Grecia, cu o experiență de peste 30 de ani în mediul academic și cu o expertiză impresionantă în domeniul Shipping, a certificat importanța acestei întruniri care a depășit stadiul unor discuții aride și a creionat adevărate initiative ”de atac” considerate esențiale pentru soluționarea multor probleme ridicate cu acest prilej. Domnul Profesor a răspuns provocării lansate de către domna Dr. Alina RĂILEANU, Director al Danubius International Business School (DIBS)de a prezenta ultimele tendinte în domeniul Shippingului international.
Toate intervențiile celor prezenți au fost punctuale, referindu-se concret la aspecte sensibile înregistrate în domeniului naval, aspecte asupra cărora se impune o intervenție urgentă din partea oficialităților locale, regionale și naționale, instituții care, potrivit domnului Gheorghe ANTISTESCU – Director General ROMNAV S.A, ”ating apa” și trebuie să devină susținători ai armatorilor și portuarilor.
Subiectul celei mai lungi autostrade a României, Dunărea, a monopolizat dezbaterile din cadrul acestui eveniment, punându-se accent pe complexitatea problemelor înregistrate la nivelul fluviului, în special de către navigatori.
Rămânănd în același regitru, domnul Gheorghe ANTISTESCU – Director General ROMNAV S.A, a criticat legislația României în domeniul transportului naval, subliniind eronata armonizare dintre maritim și fluvial la nivel legislativ, nivelul exagerat al taxelor portuare pe care trebuie să le suporte armatorul, necesitatea atragerii de fonduri în această zonă, realizarea unor regularizări, precum și alte chestiuni de fisură cu care se confruntă activitatea de transport pe fluviu.
Ineficiența studiilor în domeniul transportului naval rămase fără transpunere practică a fost argumentat invocată de către doamna Carmen COSTACHE, Director General Adj. al APDM, domnia sa considerând că este important să se treacă la fapte, prin adoptarea politicii pașilor mărunți, prin stabilirea unor strategii pe termen scurt, mediu și lung și prin realizarea unor acțiuni concrete și imediate. De asemenea, doamna Carmen COSTACHE a invocat efectele negative asupra transportului naval resimțite prin lipsa unei Strategii coerente a României pe transporturi.
La finalul evenimentului, Conf. univ. dr. Andy Corneliu PUȘCĂ, a acordat invitatului special, domnului Prof. dr. Eleftherios THALASSINOS, Doctor Honoris Causa al Universității ”Danubius”, o plachetă în semn de apreciere a implicării deosebite în dezvoltarea internațională a studiilor maritime și pentru deschiderea manifestată în colaborarea dintre cele două instituții de învățământ superior la nivel științific.
Au participat la acest eveniment: Carmen COSTACHE – Director General Adjunct APDM; d.na Gabriela BRĂGĂU – Consiliul Județean Brăila; dl. Gheorghe ANTISTESCU – Director General ROMNAV S.A.; dl.ing. Corneliu CARP – Administrația Fluvială a Dunării de Jos R.A. Galați; dl. Leonard Lucian COTIGA - Director Executiv al Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Portuari Fluviali din Romania (AAOPFR); dl. Fakhouri HAMMED MOAD – Director General ARUAMAR SHIPPING SRL; dl. Eugen FRUNZĂ – Director General NAVLOMAR SHIPPING Galați.
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE