De Ziua Internațională a Dunării, 5 zile de ”team building” științific cu popasuri pe cursul Dunării
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
A cincea ediție a Conferinței internaționale cu tema ”Dunărea - Axă a Identității Europene”
În urmă cu 5 ani, Universitatea ”Danubius” din Galaţi, sub cupola Centrului Internațional de Conferințe Danubius, a lansat un proiect ambițios, de amploare internațională, dedicat cercetării științifice a multiplelor și controversatelor aspecte economice, sociale, culturale etc. cu care se confruntă statele riverane fluviului Dunărea, supranumit Amazonul Europei: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Este vorba despre Conferința internațională cu tema Dunărea – Axă a Identității Europene. Ajunsă la a cincea ediție, conferința a celebrat științific bătrânul fluviu, pe 29 iunie – Ziua Internațională a Dunării, de data aceasta în Serbia, la Novi Sad, la Universitatea EDUCONS.
În cadrul ceremoniei de deschidere au luat cuvântul reprezentanții universităților partenere ale conferinței, respectiv: Universitatea ”Danubius” din Galați, Universitatea EDUCONS din Serbia, Universitatea de Stat din Cahul "B.P. Hasdeu" (Republica Moldova), Universitatea de Arte Liberale din Izmail (Ucraina), Universitatea "Angel Kanchev" din Ruse (Bulgaria
Declarându-și bucuria de a găzdui acest eveniment științific și, totodată dorința de a dezvolta noi proiecte, domnul Prof. univ. dr. Aleksandar ANDREJEVIC, Rector al Universității EDUCONS din Serbia, a subliniat rolul deosebit de important pe care îl au dezbaterile științifice ale Conferinței internaționale cu tema Dunărea – Axă a Identității Europene pentru dimensiunea socială, economică și culturală a statelor riverane Dunării.
Intervenția domnului Rector al Universității ”Danubius” din Galați, Conf. univ. dr. Andy PUȘCĂ, a debutat printr-o scurtă și necesară retrospectivă a edițiilor anterioare ale acestei Conferințe, domnia sa remarcând, cu plăcere, implicarea, de la an la an, a unui număr tot mai mare de participanți interesați să împărtășească rezultatele cercetării noastre despre Regiunea Dunării. ”Când, cum și de ce, ideea unei asemenea conferințe? Inițiativa îi aparține domnului Conf. univ. dr. Gheorghe LATEȘ, cadru didactic al Facultății de Comunicare și Relații Internaționale din cadrul Universității ”Danubius”, care, în anul 2009, a considerat că data de 29 iunie, decretată Ziua Internațională a Dunării, trebuie să fie celebrată științific împreună cu toți partenerii din Regiunea Dunării. Este important pentru noi, statele riverane Dunării, să dezbatem asemănările și deosebirile ce țin de aspectele culturale, istorice și sociale.”
Responsabilitatea generațiilor viitoare de a păstra moștenirea noastră, a celor care trăiesc pe malul bătrânului fluviu, care ne confruntăm cu aceleași provocări, care împărțim aceleași resurse, a fost un alt subiect interesant asupra căruia s-a oprit discursul domnului Rector al Universității ”Danubius”, Conf. univ. dr. Andy PUȘCĂ.
Discursul doamnei Conf. univ. dr. Valentina CORNEA – Universitatea de Stat ”B.P. Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova, a conturat importanța acestui forum de dezbateri științifice care, în opinia domniei sale, reprezintă un eveniment științific extraordinar și original în același timp, care ne oferă o mare oportunitate de a discuta și împărtăși idei, experiențe, provocări și poate chiar și conflicte înregistrate între regiunile noastre.
Lucrările Conferinţei s-au bucurat de prezenţa unor membri marcanţi ai lumii academice dunărene precum domnul academician Alexandru T. BOGDAN cât şi membri ai Danubius Academic Consortium – preşedinte Prof. George TEODORESCU (Institute for Integral Innovation, Germania), vicepreşedinte Prof. Kosta KRSMANOVIC (University of Arts Belgrade, Serbia), Prof. Dagmar CAGANOVA (Slovak Technology University Bratislava, Slovacia) şi Prof.Pavel ZUFAN (Mendel University Brno, Cehia).
La această ediție a Conferinței au participat cadre didactice de la toate facultățile Universității ”Danubius” (Drept, Științe Economice, Comunicare și Relații Internaționale), profitând din plin de cele 5 zile de excursie, cu escale în Drobeta Turnu- Severin – Cazanele Dunării și în Belgrad, de compania frumosului fluviu, a munților și a vestigiilor istorice, pentru a consolida echipa Universității ”Danubius” pentru noul an universitar dar și pentru a interacționa cu ceilalți colegi de la universități din țară și din străinătate.
Șef Birou Relații Publice,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE