Conf. univ. dr. Catalin Angelo IOAN
Universitatea “Danubius” din Galați Facultatea de Științe Economice Contact Tel: +40742126626 Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
![]() |
Biografie
Profesorul Cătălin Angelo Ioan este absolvent al Facultății de Matematică din cadrul Universității din București. În anul 2000 a devenit doctor în matematică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, sub conducerea profesorului Aurel Bejancu. Teza de doctorat intitulată “Contribuții la geometria foliațiilor semi-riemanniene” a abordat un subiect de mare importanță deschis în lumea matematică de către Aurel Bejancu și Krishan Duggal. Dacă până în anii ’90 marea majoritate a articolelor se ocupau de aspecte riemanniene ale geometriei diferențiale, în care școala românească este pe unul dintre primele locuri, începând cu această perioadă, deplasarea s-a făcut către geometria semi-riemanniană (dar nu numai) ce oferă aplicații spectaculoase în cadrul cercetărilor de teorie relativistă generalizată. Teza profesorului Ioan s-a concentrat pe definirea noilor concepte și apoi aplicarea rezultatelor celor doi în teoria foliațiilor semi-riemanniene. O parte dintre acestea au fost publicate în Tensor N.S., prestigioasă revistă japoneză, din care cităm: “Degenerate submanifolds of Semi-Riemannian manifolds”, “Totally Umbilical Lightlike Submanifolds”, “Totally geodesic foliations on Semi-Riemannian manifolds” sau “Minimal foliations on semi-Riemannian manifolds” precum și în cele două mari reviste românești: Bulletin Mathematique de la Societe des Sciences Mathematiques de Roumanie – articolul “Totally Umbilical Lightlike Submanifolds” sau Revue Roumaine de Mathematiques pures et appliquees – articolul “Totally geodesic foliations and minimal foliations of the Semi-Riemannian manifolds”. Începând cu anul 2000 cercetările profesorului Ioan s-au îndreptat în direcția aplicațiilor matematicii în economie. Preocuparile didactice sunt cu precadere orientate in zona modelarii matematice a fenomenelor si proceselor economico-sociale.
Domenii de cercetare
Lucrările de cercetare ale profesorului Cătălin Angelo Ioan s-au concretizat, până acum, în 77 de articole indexate în baze de date internaționale, unul dintre ele “A generalization of a class of production functions” apărând într-o publicație a Warwick University din Coventry, Regatul Unit al Marii Britanii și care introduce o nouă funcție de producție – generalizare a clasicelor Cobb-Douglas, CES, Lu–Fletcher, Liu–Hildebrand, VES sau cea a lui Kadiyala. (http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13504851.2011.564117?journalCode=rael20#.VR5sKfCVG6Q).
De asemenea, a mai publicat un număr de 53 articole în reviste naționale și a prezentat 13 comunicări științifice la diferite simpozioane. O parte dintre articolele sale au fost citate și continuate în reviste importante cum ar fi: General Relativity and Gravitation – Springer Verlag, Journal of Geometry and Physics – Elsevier, International Journal of Pure and Applied Mathematics, Applied Mathematics and Computation, Applied Mathematics Letters, Mathematical Problems in Engineering, Tamkang Journal of Mathematics, Central European Journal of Operations Research, Kragujevac Journal of Mathematics.
Profesorul Ioan a scris un număr de 61 de cărți pe diferite teme ce se întind de la matematică generală, geometrie analitică și diferențială, analiză matematică, ecuații diferențiale, cercetări operaționale, teoria probabilităților, calcul variațional, analiză complexă, teoria probabilităților la microeconomie sau aplicații ale matematicii în economie. În prezent, pe lângă cercetările sale în domeniul atât de fascinant al aplicațiilor matematice în diverse ramuri economice (în special microeconomie și macroeconomie), desfășoară o muncă de pionierat creând și dezvoltând o serie de site-uri (http://problemerezolvatedematematica.blogspot.ro/) sau http://matematicasuperioara.blogspot.ro/), ce urmăresc pregătirea gratuită a elevilor pentru examenele de bacalaureat sau a studenților pentru examenele de matematică prin elaborarea unui număr de filme didactice (peste 1400 cu peste 27000 de vizionări în acest moment).