Workshop intensiv de citire, înțelegere și memorizare rapidă,gândire rațională/irațională în viața de zi cu zi
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Joi 11.04.2019
Speaker Ionel Mohîrță
Pentru omul de afaceri și studentul nevoit să „înghită” mii de pagini de curs, cantitatea de informații care ne asaltează pare să fie copleșitoare și fără nici o soluție concretă de rezolvare. Și totuși există una: Citirea rapidă. Este o simplă metodă de antrenament. Performanțele oamenilor care se ocupă cu cititul rapid se cifrează la 5-6000 de cuvinte pe minut. Balzac cuprindea dintr-o privire de ochi șapte până la opt rânduri dintr-o pagină de carte. Fostul președinte al S.U.A., J.F.Kennedy, era celebru pentru capacitatea sa de a citi și înțelege până la 10000 de cuvinte pe minut. El urmase cursuri speciale și își stupefia anturajul prin rapiditatea și capacitatea sa de lectură. Nicolae Iorga citea o pagină dintr-o singură privire. Se relatează cum își făcea această lectură: „privindu-l citind, aveai impresia că nu citește un rând după altul, ci privește o pagină după alta și înțelege temeinic cele citite.”
Participantul la acest workshop vine de obicei cu capacitate de a citi 200 de cuvinte pe minut. În câteva ore ale workshop-ului se va ajunge la citirea, înțelegerea și memorizarea a minimum 1500 de cuvinte pe minut.
Pe de altă parte, un text scris are reguli de citire rapidă, înțelegere, și memorizare, care vor fi prezentate.
Vineri 12.04.2019
Speaker Livia Mohîrță
Thinking is fun!
Estimați ce procent (%) din deciziile voastre din fiecare zi se bazează:
1. pe rațiune %
2. se iau intuitiv %
Lumea contemporană este o lume complicată. Şi asta nu numai datorită bombardamentului informaţional, globalizării, ritmului schimbării tehnologice, deşi şi acestea sunt de natură să ne asigure o porţie zilnică considerabilă de stres.
În fiecare zi luăm o mulțime de decizii, să acționăm într-un anumit fel, să donăm sânge pentru un accident „colectiv”, sau să credem în ceva (Eldorado), să cumpărăm ceva (recomandat de specialiști în numărat firele de iarbă), sau să votăm pentru cineva sau chiar să admiteți că e rândul vostru să aduceți cafeaua colegilor de birou. Gândirea justă îți oferă distincțiile necesare în alegerea unei opțiuni anume.
În primul rând, prin argumente. Când cineva te obligă să faci ceva (să aduci o hârtie, să plătești impozite etc.) nu are nevoie de argumente. Dacă însă încearcă să te convingă vă aduce argumente. Unele din acestea sunt argumente raţionale, altele mai puţin. Unele se prezintă sub o formă discursivă şi organizată, altele nu. Rolul tău este să analizezi ofertele şi să alegi.
- Cum te descurci?
- De unde ştii când cineva te minte?
- De unde ştii dacă argumentele folosite sunt valide sau nu?
- De unde ştii că decizia pe care ai luat-o (de a cumpăra un produs, de a vota „catindatul” (Caragiale) unui partid, de a alege un curs, sau de accepta oferta după o negociere lungă și obositoare) este bună sau nu?
Se presupune că raţiunea este cea care trebuie să te ajute să te orientezi. S-a adaptat însă aceasta la lumea plină de schimbări în care trăim?
Ionel Mohîrță estepsihosociolog român, fondatorul Psihologiei Sonoluminice și Terapiei Sonoluminice. A făcut studii de psihologie la București, este Doctor în psihologie, Conferențiar universitar la Universitatea Danubius din Galați, Vicepreședinte al Asociației Europene de Psihologie Transpersonală, Director al Asociației Române de Psihologie Transpersonală și Redactor al Jurnalului de psihologie transpersonală. Este psihoterapeut transpersonal specialist și psiholog clinician. Specialist în tehnici de regresie, în resuscitare cardiorespiratorie, Procesul memoriei adanci, Alchimie internă Taoistă, în analiza și sinteza informației, în gândire critică și respirație Pneuma, este interesat de psihotanatologie și, concomitent, de cercetarea experimentală și teoretică. A scris 7 cărți și numeroase articole de specialitate.
Livia Mohîrță estepsiholog, psihoterapeut, trainer de optimizare și dezvoltare personală și organizațională. Master în Psihodiagnoză, Psihoterapie Experienţială Unificatoare (PEU) şi Dezvoltare Personală (Universitatea Bucureşti). Formare în NLP Practitioner – IANLP; experiență în educația non-formală a copiilor, adolescenților; teatru în educație, cercetător DICE(proiect internaţional Comenius) www.dramanetwork.eu, experiență în consiliere și diagnoză organizațională - studii aprofundate Open University Londra,Cofondator al programului Senior APPS https://seniorapps.wordpress.com/author/seniorapps/
Purtător de cuvânt - Universitatea ”Danubius”,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE