Noutăţi

VEŞTI BUNE DIN MAREA BRITANIE: ROMÂNIA VA AVEA PROPRIA VARIANTĂ A CELUI MAI MARE SOFTWARE BRITANIC DE ORIENTARE ŞI CONSILIERE ÎN CARIERĂ

Echipa proiectului Leonardo da Vinci - Transfer of Innovation “Orientare digitală: Software de consultanţă în plasarea pe piaţa muncii şi dezvoltarea carierei profesionale” (DIGI-GUIDANCE)

Rezultatele unui proiect ambiţios manageriat de Universitatea „Danubius”, proiectul Leonardo da Vinci – Transfer of  Innovation Orientare digitală: Software de consultanţă în plasarea pe piaţa muncii şi dezvoltarea carierei profesionale” (DIGI-GUIDANCE), nu întârzie să apară, unele înainte de termen.

Trei zile, în perioada 2- 5 iulie, la întâlnirea de lucru care a avut loc  în campusul Universităţii din Loughborough, Marea Britanie, la sediul  CASCAiD Ltd., companie care aparţine acestei universităţi, reprezentanţii partenerilor proiectului DIGI-GUIDANCE (Universitatea Danubius din Galaţi; Universitatea Camerino, Italia, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Bistriţa – Năsăud, Universitatea Lucian Blaga – Sibiu, Agenţia Naţională pentru Calificări – Bucureşti, Universitatea Româno – Americană, Bucureşti; Fundaţia SATEAN Brăila, DEP INSTITUT S.R.L., Barcelona, CASCAiD Ltd. şi CENTRO STUDI PLURIVERSUM SRL, Italia) au dezbătut stadiul în care se află activităţile fiecăruia dintre ei şi au propus noi direcţii de acţiune.

CASCAiD este singura companie din Marea Britanie care a conceput un software pentru carieră cu scopul de a crea programe de orientare în carieră pentru alte state.  Experienţa în acest domeniu de peste patruzeci de ani asigură acestei companii o puternică reputaţie şi expertiză în materia orientării şi consilierii în carieră. Software-ul  conceput de CASCAiD Ltd., ICAS (International Career Assesment Software), utilizează informaţii privind ocupaţiile (conform COR) cuprinzând o bază de date cu fişe detaliate pentru 800 profesiuni (la nivel internaţional) în scopul orientării utilizatorului final în conformitate cu competenţele reale identificate prin seturi de instrumente de analiză personalizată. Fiecare profil ocupaţional include: experienţa pe piaţa muncii, competenţe personale, oportunităţi de angajare, oportunităţi de formare profesională, link-uri către surse de informare. Cele mai relevante ocupaţii sunt susţinute de către informaţii multimedia.

DIGI GUIDANCE este  un transfer de inovaţie al proiectului implementat cu succes de partenerii noştri din Anglia şi Italia, ţări în care această platformă de orientare şi consiliere în carieră este foarte utilizată. Părinţii plătesc o taxă modică pentru testarea aptitudinilor copilului lor şi orientarea acestuia în cariera potrivită. De asemenea, instituţii publice şi private din aceste state, din domeniul  consilierii şi orientării în carieră au achiziţionat acest tip de instrument pe care îl folosesc eficient în relaţia cu clienţii lor, economisind timp şi bani dar, cel mai important, câştigând încrederea clientului satisfăcut.

Implementarea acestui proiect aduce şi în România, la sfârşitul acestui an,  varianta naţională a ICAS, urmărindu-se îmbunătăţirea calităţii serviciilor de orientare profesională şi educaţională oferite de partenerii români din diferite contexte geografice, prin intermediul transferului modelului ICAS, furnizat de CASCAiD, Marea Britanie.

Potrivit  doamnei Adriana POPOIU, managerul proiectului: tragem linie şi constatăm faptul că, în 8 luni de lucru la acest proiect, am realizat multe activităţi chiar în avans. Avem peste 200 de profesii care vor fi încărcate pe platformă pentru a fi testate, în luna noiembrie, de cei 500 de beneficiari ai platformei – prototip. Fiecare partener şi-a stabilit liceele, universităţile şi alte instituţii unde va testa această platformă.

Adaptarea unei asemenea platforme de orientare şi consiliere în carieră profilelor profesionale din România nu este un lucru uşor dar, convinşi de necesitatea unui asemenea instrument, partenerii proiectului au găsit soluţii: „Deşi am întâmpinat o serie de probleme în adaptarea anumitor profesii realităţii pieţei muncii şi legislaţiei din România, unele profesii din statele europene fiind inexistente în România sau implicând alte competente,  am reuşit să găsim soluţii pentru a integra în această platformă majoritatea profilelor profesionale de interes. Având în vedere că există soluţii la nivel european pentru reglementarea profilelor profesionale, vom ţine cont de ele în analiza profilelor care nu se regăsesc pe piaţa noastră.”, a declarat domnul  Cătălin  SILVESTRU, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Calificări.

John KELLY, Director of International Business – CASCAiD Ltd.

John KELLY, Director of International Business – CASCAiD Ltd.

Este un proiect frumos şi deosebit de util  publicului din România. DIGI-GUIDANCE trebuie să devină  un spaţiu virtual al descoperirii personale şi profesionale dedicat deopotrivă atât unui tânăr aflat la început de drum cât şi oricărei persoane care încă nu se regăseşte în profesia actuală sau care are sentimentul că ar putea să îmbine studiile cu ceea ce îi place cu adevărat să facă.

„Sunt oameni care iubesc caii dar sunt pasionaţi şi de chimieAceastă platformă trebuie să găsească profesia care le implică pe amândouă”, a încheiat domnul John KELLY, Director of International Business – CASCAiD Ltd., gazda întâlnirii de lucru a echipei de proiect.

Şef Birou Relaţii Publice,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus