Noutăţi

REPUTATUL PROFESOR ȘI FILOSOF ȘTEFAN AFLOROAEI, DOCTOR HONORIS CAUSA AL UNIVERSITĂȚII ”DANUBIUS”

 

DHC NOIUniversitatea „Danubius” din Galaţi, la propunerea Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Internaţionale şi a Domnului Rector, Conf. univ. dr. Andy PUŞCĂ, a decis – printr-un gest care onorează, dar prin care se şi onorează pe sine – să acorde astăzi titlul de Doctor Honoris Causa unui reputat reprezentant al domeniului umanist, Profesorului şi Filosofului Ştefan Afloroaei. (LAUDATIO, prezentat  de către domnul Conf. univ. dr. Cristinel MUNTEANU).

DHC CRISTINEL

Domnul Prof. univ. dr. Ștefan AFLOROAEI este profesor univ. dr. în Departamentul de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, membru corespondent al Academiei Române (din 2015) și conducător de doctorat din 1997, în domeniul Filosofie, specializarea MetafizicăşiHermeneutică, în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa care avut loc miercuri, 24 octombrie, în Sala Senatului Universității ”Danubius”, a fost deschisă de către doamna Conf. univ. dr. Mirela ARSITH, Președinte al Senatului Universității ”Danubius”.

 dhc e

Onorat de invitația de a face parte dintr-o comunitate academică aparținând unei universități aflate sub semnul vitalității în care a remarcat oameni tineri care continuă ce s-a așezat aici, o universitate care poate fi luată ca exemplu în mediul nostru academic și care a realizat, într-o manieră absolut onorantă, confruntarea cu timpul și cu istoria, domnul Profesor univ. dr. Ștefan AFLOROAEI a declarat recunoștință membrilor comisiei de realizare a Laudatio și dorința de a răspunde acestui titlu ”pretențios și greu de dus” prin implicarea domniei sale în comunitatea academică Danubius.

FLORIAN NUTA LAUDATIO copy

Diploma de Doctor Honoris Causa a fost citită de către domnul Conf. univ. dr. Florian NUȚĂ, Prorector cu cercetarea științifică.

 DHC DIPLOMA copy

Invitații speciali ai acestui eveniment domnul Prof. univ. dr. pr. Gheorghe POPA, Directorul Şcolii Doctorale din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și domnul Prof. univ. dr. George BONDOR, Directorul Şcolii Doctorale din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, membri ai Comisiei de elaborare a Laudatio, au transmis mesaje emoționante ”maestrului” creator al unei catedre de hermeneutică, inițiator al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie și Filosofie practică.

DHC PARINTE

Exprimându-și bucuria și emoția de a participa la acest eveniment, domnul Prof. univ. dr. pr. Gheorghe POPA a mărturisit publicului că a învățat, printre altele, de la domnul Prof. univ. dr.Ștefan AFLOROAEI”sufletul culturii este cultura sufletului” .

 

DHC BONDOR copy copy

O intervenție deosebită a avut și domnul Prof. univ. dr. George BONDOR , domnia sa prezentându-l pe maestrul Ștefan AFLOROAEI atât în sens socratic, omul care scoate din ceilalți, blând și elegant, adevărul și bucuria de a se descoperi pe sine, cât și în sensul clasic al cărturarului care scrie zilnic, pe măsură ce citește, iar gândul propriu se întrepătrunde cu gândul autorilor cu care se delectează și despre maestrul pentru care filosofia este un mod de viață.

DHC SALA

Așadar, începând de astăzi, Universitatea ”Danubius” a integrat, cu onoare și bucurie, în comunitatea sa academică pe domnul Prof. univ. dr. Ștefan AFLOROAEI, pentru:

• cercetarea problematicii complexe a sensului şi fundamentarea riguroasă a hermeneuticii filosofice; • dezvoltarea domeniului filosofiei limbajului prin examinarea atentă a multiplelor dimensiuni ale logos-ului; • studierea filosofiei româneşti şi evidenţierea – în context european – a meritelor unor iluştri gânditori români (Dimitrie Cantemir, Constantin Noica, Eugeniu Coşeriu şi alţii); • dezvoltarea studiilor de imagologie (prin surprinderea imaginii „celuilalt” în cultura noastră); • identificarea componentei metafizice din existenţa umană „de toate zilele”; • clarificarea unor aspecte legate de noţiuni precum «absurdul» şi «non-sensul»; • studierea interdisciplinarităţii şi a problemelor de logică a ştiinţei; • cercetarea (dar şi cultivarea exemplară) a relaţiei paidetice dintre maestru şi discipol în filosofie.

 

 

 

Purtător de cuvânt –Universitatea ”Danubius”,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus