PENTRU O ZI, STUDENȚI DE LA DREPT ȘI DE LA PSIHOLOGIE AU TRĂIT EXPERIENȚA PRIVĂRII DE LIBERTATE
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Instituții de drept penal, drept procesual penal și drept executional penal precum pedeapsa cu închisoarea și, în general, măsurile privative de libertate, studiate de către studenții Facultății de Drept, au fost înțelese din perspectiva realității practice, în câteva ore petrecute în Penitenciarul Brăila.
Scenariul proiectului ”O zi în penitenciar”, ajuns la cea de a cincea ediție, a urmat procedura firească aplicată în cazul în care se dispune privarea de libertate a unei persoane. Cu excepția încătușării, desigur. Studenții au fost luați de la Universitatea ”Danubius” cu mașina Penitenciarului și au trecut prin filtrul firesc aplicat în asemenea cazuri: percheziție corporală, examen medical, au vizitat camerele de detenție ale Penitenciarului Brăila, cluburile destinate desfășurării activităţilor de reintegrare socială, capela unităţii, sectorul de acordare a vizitelor, punctul de primire a deținuților.
În acest an, proiectului ”O zi în penitenciar” s-au alăturat și studenți de la Psihologie, din cadrul Facultății de Comunicare și Relații Internaționale – Universitatea ”Danubius”.
În deschiderea activității, domnul Comisar șef Horia HULUBA - directorul Penitenciarului Brăila, a prezentat viitorilor juriști și psihologi rolul penitenciarului în cadrul comunității, importanța alegerilor pe care le facem la un moment dat în viață precum și modul în care ne asumăm greșelile.
Comisar Simona CALU, director Reintegrare Socială a invitat studenții să participe la o activitate interactivă de asistență socială organizată cu ocazia zilei de ”21 martie – Ziua mondială de eliminare a discriminării rasiale”, activitate prin care s-a urmărit sensibilizarea participanților cu privire la problematica discriminării rasiale.
Interacțiunea cu persoanele private de libertate și mărturiile de viață ale acestora valorează mult în devenirea profesională a studenților de la Drept și de la Psihologie deoarece au ales profesii care implică ”lucrul cu omul” și trebuie să înțeleagă circumstanțele care, pe fondul frustărilor, lăcomiei, furiei, anturajului, geloziei, orgoliului, minciunii, consumului de alcool și de droguri etc., pot înclina radical balanța în favoarea necesității aplicării pedepsei privative de libertate.
Facultatea de Drept a Universității ”Danubius” mulțumește Penitenciarului Brăila și domnului Didi MILER (fost director Serviciul de Reintegrare Socială – Penitenciarul Brăila) pentru această colaborare de un real interes pentru viitorii juriști și psihologi și, nu în ultimul rând, pentru persoanele private de libertate care nu trebuie private și de experiențe educaționale eficiente.
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE