LICENȚĂ PENTRU PIAȚA MUNCII: CORELARE DIRECTĂ ÎNTRE CERINȚELE PIEȚEI MUNCII ȘI COMPETENȚELE ABSOLVENTULUI DE DREPT
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Prima sesiune de formare a cadrelor didactice pentru un programul de licență în domeniul Drept adaptat cerințelor pieței muncii
Douăzeci și cinci de cadre didactice din cadrul Facultății de Drept a Universității ”Danubius” au participat la prima sesiune de formare din cadrul proiectului Licență pentru piața muncii, proiect implementat de Universitatea Danubius în parteneriat cu Transparency International Romania, sesiune care s-a desfășurat în zilele de 23 și 24 ianuarie la Universitatea ”Danubius”.
Acest proiect răspunde obiectivului Strategiei europene privind ocuparea forței de muncă de a dezvolta o forță de muncă abilitată și competentă, prin îmbunătățirea calității și performanței sistemelor de educație si formare profesională la toate nivelurile.
Proiectul, aflat în implementare din luna mai a anului trecut, urmărește îmbunătățirea calității și relevanței ofertei educaționale în învățământul superior prin acțiuni inovatoare destinate asigurării calității procesului educațional și adaptării lui la exigențele pieței muncii.
În acest sens, prin cele 18 sesiuni de formare a profesorilor Facultății de Drept din cadrul Universității ”Danubius”, se urmărește adaptarea și actualizarea programului de licență în domeniul Drept potrivit cerințelor în continuă schimbare ale pieței muncii astfel încât, absolvenții noului program de licență să își găsească un loc de muncă în aria de competențe dobândite.
Keyspeakerii primei sesiuni de formare, Conf. univ. dr. Victor ALISTAR, CEO – Transparency International Romania și Conf. univ. dr. Radu POPESCU, avocat şi cadru didactic în învăţământul juridic superior, au adus în centrul dezbaterilor aspecte referitoare la:
- Identificarea valorilor comune și transpunerea acestor valori în curriculumul noului program de licență în domeniul Drept;
- Importanța introducerii unei componente de etică și conformitate în curriculum;
- Competențe necesare în păstrarea unui loc de muncă pentru un absolvent de Drept;
- Provocări întâlnite de către absolvenţi în găsirea şi păstrarea unui loc de muncă, din punct de vedere al competenţelor.
Pentru soluționarea problemelor identificate în cadrul primei sesiuni de formare a celor 25 de cadre didactice din cadrul Facultății de Drept a Universității ”Danubius” au fost formulate propuneri și recomandări pentru modificarea curricumului noului program de licență în domeniul Drept.
Înainte de începerea acestor sesiuni de formare, experții de curriculum din cadrul proiectului Licență pentru piața muncii au realizat un studiu privind cererea de competente, în vederea actualizării unui program de licență în domeniul Drept. Astfel, în vederea asigurării unei corelări directe între oferta educațională și cerințele pieței muncii, reprezentanții mediului de afaceri din zona de Sud- Est au fost implicați în identificarea competențelor pe care trebuie să le dobândească absolventul de Drept.
În luna octombrie a acestui an va fi lansat noul program de licență al cărui curriculum este bazat pe două component esențiale: cererea pieței muncii și totalitatea instrumentelor folosite în sistemul judiciar European.
Potrivit managerului acestui proiect, Lect. univ. dr. Monica POCORA: ”Efectele acestui proiect, pe termen lung, vizează pe de o parte, asigurarea unei pregătiri complexe a studentilor Facultății de Drept – membrii grupului tinta, prin care se furnizează competențe favorizatoare accederii la o profesie din sistemul judiciar, iar pe de altă parte, se realizează dezvoltarea continuă, valorificarea competențelor, stimularea metodicii predării prin instrumente interactiv-aplicative a persoanelor implicate în programul de licență în domeniul Drept – de asemenea, categorie distinctă a grupului țintă.”
Șef Birou Relații Publice,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE