Impactul transformărilor socio-economice şi tehnologice la nivel naţional, european şi mondial este tema evenimentului organizat la Universitatea “Danubius”, joi, 18 decembrie 2014, sub egida Institutului de Economie Mondială din cadrul Academiei Române.
Beneficiar al unei burse postdoctorale în cadrul proiectului „Studii doctorale şi postdoctorale Orizont 2020: promovarea interesului naţional prin excelenţă, competitivitate şi responsabilitate în cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicată românească” număr de identificare contract POSDRU/159/1.5/S/140106. Programul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în Oameni!, domnul Lect. univ. dr. Liviu MARINESCU, pentru Danubius News, relatează:
“Această primă ediţie a Conferinţei a fost realizată online cu participarea conjugată a două evenimente realizate simultan, atât în Bucureşti, la Sala de Consiliu a Institutului de Economie Mondială, cât şi în Galaţi, la Sala Senatului Universităţii “Danubius”.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice a debutat la ora 9.00 cu deschiderea susţinută de doamna dr. Simona Moagăr-Poladian, Director al Institutului de Economie Mondială şi Manager de Proiect, care a subliniat importanţa realizării acestui demers şi, totodată, faptul că susţinerea acestui tip de manifestare reprezintă o prioritate în viitor, atât în cadrul Proiectului cât şi in cadrul proiectelor viitoare, deoarece reprezintă unul dintre cele mai importante elemente în stabilirea unui punct de legătură permanent pentru institituţile cu vocaţie academică din ţara noastră. În viitorul apropiat, acest fapt va conduce cu siguranţă la rezultate remarcabile în ceea ce priveşte dezvoltarea unor proiecte comune cât şi la promovarea permanentă a excelenţei academice în mediul universitar.
Ca răspuns la mesajul doamnei dr. Simona MOAGĂR- POLADIAN, domnul conf. univ. dr. Andy PUŞCĂ, Rector al Universităţii “Danubius” din Galaţi, a subliniat la rândul său importanţa acestui eveniment şi a reafirmat intrega disponibilitate în vederea colaborării permanente cu Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, deoarece evenimentul reprezintă un pas important în stabilirea unui mod de relaţionare viitoare şi, totodată, subliniază întărirea colaborării dintre cele doua instituţii, fapt care va conduce la fundamentarea unor proiecte comune şi care va permite creşterea permanentă a calităţii procesului academic în instituţiile de învăţământ superior din România.
Sesiunea ştiinţifică a debutat la Galaţi cu lucrarea Gradul de absorbţie a noilor forme de exprimare promovate de limba engleză contemporană şi importanţa sa în dialogul adresat specialiştilor implicaţi în învăţarea limbii engleze susţinută de domnul lect. univ. dr. Liviu-Mihail Marinescu, care a adus in atenţia auditoriului un nou concept, acela de trend linguistics, unul din conceptele ce stau la baza lucrării sale de cercetare post-doctorală din cadrul acestui proiect.
În a doua parte a Evenimentului din Galaţi, cercetătorii doctoranzi şi postdoctoranzi ai Institutului de Economie Mondială din cadrul Academiei Române doamna dr. Anca-Cristina Grecea, domnul dr. Constantin Stoican si doamna drd. Lucica Sintea au prezentat o serie de lucrări care au adus la rîndul lor elemente de noutate din domeniile specifice de cercetare ale acestora. Sesiunea de comunicări s-a finalizat cu lucrările Securitatea energetică a României în contextul actualei crize din Ucraina şi Rolul noilor tehnologii în asigurarea securităţii energetice şi economice a României prezentate de doamna dr. Brînduşa Covaci, Tutorele ştiinţific al Nucleului nr. 3 din cadrul Grupului de Cercetare nr. 4 Cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste/start-up-uri al Proiectului.
Evenimentul a reprezentat un succes atât din punct de vedere al evoluţiei sale cât şi prin valoarea noilor concepte prezentate în cadrul acestuia.” încheie domnul Lect. univ. dr. Liviu MARINESCU.
Şef Birou Relaţii Publice,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE