Noutăţi

EMMA CRISTINA GHEORGHIU, STUDENTĂ ȘI LA FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITĂȚII “DANUBIUS”, CÂȘTIGĂTOAREA COMPETIȚIEI INTERNATIONALE LA CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIȚIE DIN LUXEMBOURG

placheta emmaIată că există! Există și modele care trebuie să aibă efectul unui energizant motivational pentru tinerii nostri. Emma este unul dintre aceste exemple, o tânără determinată care a înțeles, cu mult timp în urmă, ce își dorește de la viață și a optat pentru varianta firească, a pașilor mărunți dar siguri, pentru a ajunge să profeseze în domeniul juridic.

În cele ce urmează, redăm un interviu special acordat de Emma Cristina GHEORGHIU, proaspăt câștigătoare a titlului de “BEST GENERAL ADVOCATE” acordat de Curtea Europeană de Justiție, în competiția internațională EUROPEAN LAW MOOT COURT.

Danubius News: De ce opțiunea ta pentru a studia în străinătate și, în același timp, de a urma studiile Facultății de Drept ale Universității “Danubius”?

Emma: “Decizia de a studia in strainatate a fost luata cu mult timp in urma cand, fiind in clasa a 9-a, am urmat o scoala de vara la Cambridge in Mare Britanie si am fost fascinata atat de tara in general cat si de sistemul juridic britanic bazat pe jurisprundenta. Terminand Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galati am ales să urmez studiile de licență la Queen Mary University of London, in Marea Britanie, cu specializare in dreptul britanic si european. In timpul licentei, am avut ocazia sa merg un an in stagiu ERASMUS la Katholieke Universiteit Leuven in Belgia unde am urmat o serie de cursuri axate pe dreptul european si unde am realizat ca aceasta este aria in care mi-as dori sa lucrez in viitor. Fiind in special interesata de partea comerciala a dreptului european, am hotarat sa imi urmez masteratul in Olanda la Leiden University cu specializare in dreptul european si international de business.

Desi mi-am dorit inca din liceu sa studiez in strainatate, nu am vrut niciodata sa abandonez optiunea de a ma intoarce, la un moment dat, in tara si de a avea un rol in dezvoltarea sistemului juridic romanesc. De aceea am ales sa studiez Dreptul la Universitatea ”Danubius” (studenta in anul IV, ID), dar si pentru programul flexibil de invatamant la distanta pe care universitatea il are si care mi-a permis sa urmez atat cursurile din Marea Britanie cat si cele de la Universitatea “Danubius.”

poza cejDanubius News: In ce a constat acest concurs?  

Emma: Concursul se numeste European Law Moot Court Competition (ELMC) si a inceput inca din anul 1988, fiind cel mai prestigios concurs axat pe dreptul european. Printre organizatori se numara si directorul Departamentului de Comunicare si Relatii Publice al Curtii de Justitie a Uniunii Europene si multi dintre asistentii judecatorilor de la Curte, majoritatea participand, la randul lor, la acest concurs in timpul facultatii.

In acest an, au participat 154 de universitati din peste 20 de state membre ale Uniunii Europene cat si din USA, dintre care numai 6 universitatii au ajuns sa participe la marea finala din Luxemburg saptamana trecuta. Echipa castigatoare a fost Universitatea Ljubljana, premiul pentru cel mai bun Avocat General a fost castigat de catre mine din partea Universitatii Leiden, iar premiul pentru cel mai bun reprezentant al Comisiei Europene a fost atribuit Universitatii Columbia din New York, USA.  

Concursul a inceput in septembrie, cand a fost anuntat cazul (speta) de anul acesta. Fiecare echipa a avut timp, pana pe 30 noiembrie, sa redacteze pledoariile scrise care au fost mai apoi trimise la organizatorii competitiei.

Dintre cele 154 de echipe participante, juriul compus din judecatori si academicieni a trebuit sa aleaga 48 de echipe care sa participle ulterior la una dintre cele 4 semifinale regionale. Anul acesta semifinalele regionale au fost organizate de Universitatea Maastricht, Olanda; Universitatea Helsinki, Finlanda; Universitatea Nationala Atena, Grecia si Universitatea Freiburg, Elvetia.

In cadrul fiecarei semifinale regionale, cele 12 echipe au pledat oral in fata unui complet de judecata format din avocati si judecatori din statele organizatoare. Fiecare semifinala regionala a avut o singura echipa castigatoare, un avocat general castigator si un reprezentant al comisiei care s-au calificat la marea finala din Luxemburg. Eu am fost castigatoarea semifinalei regionale din Helsinki, ca si avocat general, insa, din pacate, restul echipei mele din Leiden nu s-a calificat la finala din Luxemburg.

Marea finala a constat in doua zile intense de pledoarii in fata membrilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene. In prima zi, au fost cele doua semi-finale unde au participat toate cele 4 echipe castigatoare ale semifinalelor regionale si care au fost prezidate de Avocatul General Bobek si Judecatorii Ulloa Rubio si Svenningsen. Acestia au ales cele 2 echipe care au participat la marea finala unde completul de judecata a fost unul impresionant format din: Avocatii Generali Kokott, Sharpston si Bobek si Judecatorii Jaeger, Papasavvas, Buttigieg, Kancheva and Bradley.

Danubius News: Ce inseamna aceasta experienta pentru tine?

Emma: “Experienta a fost, cu siguranta, unica dar si rezultatul unui efort de 8 luni de munca pentru acest concurs. A primi confirmarea acestei munci din partea judecatorilor Curtii de Justitie Europene este un sentiment exceptional pe care nu pot sa-l descriu. Pe langa succesul final si increderea ca am ales cariera corecta data de acest rezultat, concursul m-a ajutat sa-mi dezvolt si unele abilitati indispensabile pentru o cariera jurdica.

Dar Emma nu se opreste aici. Isi doreste sa ramana in domeniul justitiei europene. Fire independenta, Emma inclina, totusi , catre optiunea de a deveni un avocat de succes iar experienta acestui concurs care ii deschide calea catre o stagiatura valoroasa in culisele profesiei visate, o va ajuta, cu siguranta, sa pledeze la bara instantelor europene.

Emma:Momentan imi pregatesc aplicatia pentru unul dintre stagiile oficiale de la Curtea Europeana, iar rezultatul acestui concurs este , cu siguranta, un avantaj important in procesul de selectie. Ulterior, in cadrul Curtii mi-as dori sa lucrez pe langa unul dintre judecatori. Pe de alta parte, de cand am ales Facultatea de Drept, planul a fost dintotdeauna sa fiu un avocat de succes asa ca, mi-ar placea, in egala masura, sa ma aflu in banca opusa judecatorilor, pledand in fata Curtii de Justitie. De aceea, pe langa stagiile oficiale, mai aplic si la o serie de firme de avocatura internationale. Pe langa specializarea in Drept european mi-au placut intotdeauna dreptul comercial, in special fuziuni si achizitii, si dreptul competitional, asa ca intentionez sa aplic la firme specializate in aceste domenii. “

NO COMMENT!

Oare cati tineri din Romania care au optat pentru o cariera in Drept isi gasesc motivatia intrinseca de a se avanta in asemenea competitii? Cu siguranta, Emma este un exemplu de urmat iar Facultatea de Drept de la Universitatea “Danubius” din Galati este mandra sa aiba asemenea studenti care nu au abandonat Romania ci contribuie la integrarea sa in sistemul European.

Multumim, Emma pentru povestea ta!

Lect. univ. dr. Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus