Noutăţi

CLUSTERE ȘI INOVARE INTEGRALĂ, OXIGEN PENTRU RELANSAREA ECONOMICĂ A GALAȚIULUI

CLUSTERE ALINA VOBESTEPREZIDIUSubiectul clusterelor a revenit la Galați, în cel mai mare oraș - port al Dunării în care, din păcate, în ciuda resurselor naturale pe care le deține și a potențialului enorm de calificare și specializare a forței de muncă, nu se investește suficient pentru relansarea economica. Clusterele, strategia Dunarii si bioeconomia sunt cele mai viabile soluții pentru această revigorare economică. Aceasta a fost tema centrală dezbătută, pentru două zile, 5- 6 octombrie (Complexul Muzeal de Științele Naturii), la cea de-a cincea editie a Conferinței naționale a Clusterelor cu tema: Clusters as Drivers as Value Chain Development Across the Danube Region (Universitatea ”Danubius” este partener suport al acestei conferințe).

CLIUSTERE SALA

La dezbateri au fost invitați să participe reprezentanți ai organizațiilor europene și internaționale, ai institutelor de cercetare, ai universităților și ai mediului de afaceri. De asemenea, au participat și reprezentanți ai Ministerului de Afaceri Externe- Silvia Davidoiu,Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – doamna Secretar de Stat Mihaela VRABETE; Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – domnul Călin ISTRĂTOIU; Institutului de Geografie al Academiei Române – dl. Dan BĂLTEANU precum și oficialități din municipiul Galați: Primarul municipiului Galați – Ionuț PUCHEANU; Președintele Consiliului Județean Galați – Costel FOTEA și domnul Deputat Victor Paul DOBRE.

CLUSTERE ALINA VORBESTE

Universitate antreprenorială implicată puternic în relansarea economică a acestei zone a României, prin angrenarea tuturor resurselor academice în dezvoltarea clusterelor, în cercetarea științifică privind strategia Dunării (organizează anual Conferința internațională Dunărea – Axă a Identității Europene) și Bioeconomia, Universitatea ”Danubius”, membru fondator al primului cluster academic, Danubius Academic Consortium, a participat la acest eveniment prin departamentul Danubius International Business School (DIBS). Reamintim faptul că, în urmă cu aproape un an, această Universitate a organizat și găzduit reuniunea de lucru cu tema: ACCES LA RESURSE DE FINANȚARE EUROPENĂ PENTRU RELANSARE INDUSTRIALĂ., aderarea la clustere fiind soluția salvatoare pentru accesarea unor fonduri de finanțare a unor proiecte cu un grad ridicat de inovare integrală.

Doamna Alina RĂILEANU, Director al DIBS, a luat cuvântul în cadrul Sesiunii plenare a Conferinței naționale a Clusterelor, aducând în discuție aspecte de un real interes pentru tema acestei conferințe: ”La acest moment, când se pare că și cerurile noastre se deschid, vrem să fim pregătiți! Am pornit cu un cluster academic în cadrul căruia am creat un program de master comun de educare a inovatorilor. Apoi, ne-am dat seama că nu este suficient și în cadrul Danubius Academic Consortium (DAC), cluster european de inovare integrală, am adăugat acel element care ne-a adus cu picioarele pe pământ: mediul de afaceri. Am adus lângă noi un partener puternic, landul Baden- Wurttemberg, oameni de la care am avut ce învăța și care cunosc potențialul acestei zone. Astfel s-a născut ecosistemul pentru inovare integrală format din entități din 12 state riverane Dunării. DAC a pornit de la acest concept al inovării integrale care presupune educarea inovatorilor, o educație antreprenorială, de stimulare a creativității , o conversie a acestei creativități în afacere și implicarea societății pentru acceptarea acestor idei inovative și promovarea lor precum și atragerea de investitori. Acesta este conceptul de inovare integrală, concept pe care Danubius Academic Consortium l-a materializat în lumea reală prin educarea inovatorilor, valorificarea creativității primare a poporului și prin folosirea creativității studenților noștri din cele douăsprezece state riverane Dunării și membre ale Danubius Academic Consortium.

Cu această ocazie, doamna Alina RĂILEANU, a amintit publicului faptul că în aceeași perioadă în care are loc Conferința națională a Clusterelor de la Galați, studenții din statele membre ale Danubius Academic Consortium prezintă ideile inovatoare potențialilor finanțatori prezenți la evenimentul DAC EXCHANGE, în Stuttgard, Germania. Danubius Academic Consortium (DAC) împreună cu partenerul său strategic Landesverband der Baden-Württembergischen Industrie (LVI BW) – Asociația Industriei landului Baden- Wurttemberg și sub egida Ministerului pentru Afaceri Europene și Internaționale al landului Baden-Württember, făcând parte din Programul de lucrul comun al Comisiei Interguvernamentale Baden-Württember – România

În încheiere, doamna Alina RĂILEANU a subliniat importanța clusterelor pentru a schimba renumele acestei zone și pentru valorificarea potențialului fabulos pe care îl are Galațiul. ”Este o șansă unică (pentru investitori) în România. Parcul Industrial se află în imediata vecinătate a Zonei Libere, ambele aflându-se pe malul Dunării ceea ce este o oprtunitate pentru cei care doresc să dezvolte un business în această zonă, în special pentru activitățile de export.”

CLUSTERE GRUP

Galațiul așteaptă materializarea valoroaselor idei prezentate cu ocazia acestui eveniment.

Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus