BIBLIOTECA VIE! POVEȘTI DE VIAȚĂ DIN MEDIUL PENITENCIAR
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Mediul de detenție și persoanele care se află în executarea unei pedepse penale sunt subiecte asociate de către majoritatea oamenilor cu tot ce poate fi mai grav, mai negru, la marginea unei societăți care este pregătită să arunce cu piatra înainte de afla povestea care stă în spatele fiecărui deținut.
Pentru a îmblânzi percepțiile – clișeu despre oamenii care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, Administrația Națională a Penitenciarelor a lansat, anul trecut, o inițiativă frumoasă și inedită: proiectul național ”Biblioteca vie”, o bibliotecă care funcționează asemenea unei biblioteci obișnuite, la care oamenii vin, împrumută, întreabă și descoperă capitole de viață ale oamenilor-cărți, având astfel oportunitatea de a primi în mod direct informații despre penitenciar, despre experiențe de muncă şi viața din interior.
Studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității ”Danubius” au participat, pe data de 28 iunie, 2016, la acest eveniment organizat și la Brăila. Evenimentul a început în spațiul neconvențional al Bibliotecii ”Panait Istrati”, locul în care studenții, însoțiți de către doamna Lect. univ. dr. Florentina PUȘCĂ, au citit povești de viață ale deținuților și ale personalului din Penitenciarul din Brăila și au descoperit lucruri noi despre mediul penitenciar din România.
După întâlnirea de la bibliotecă, domnul Comisar- Șef Didi Neculai MILER a însoțit grupul de studenți la Penitenciarul Brăila, organizând cu ocazia zilei dedicate Bibliotecii Vii și Ziua Porților Deschise a acestui penitenciar.
Familiarizați cu vizitele organizate la Penitenciarul Brăila, ca și activități necesare practicii oricărui student la Drept care va deveni judecătorul, procurorul, polițistul, avocatul de mâine și care trebuie să cunoască mediul penitenciar pentru a cântări cu măsura potrivită înainte de a pronunța o sentință, de a dispune o măsură privativă de libertate sau de a solicita instanței o asemenea măsură, studenții au avut, încă o data, ocazia de a explora controversata lume a celor privați de libertate.
Așadar, studenții care au participat la acest eveniment se pot lăuda cu faptul că ultima carte citită a fost de pe rafturile Bibliotecii vii.
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE