Noutati

STUDENȚII FACULTĂȚII DE DREPT, PREMIUL I LA COMPETIȚIE INTERNAȚIONALĂ DE LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE STUDENȚEȘTI

noi scariÎn perioada 3 – 5 decembrie 2015, echipa de studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității ”Danubius” formată din Miradona MOISE , Georgiana ALĂZĂROAIE, Marian SAVA și Victoria SCRIPNIC (anul II – Masterat – Drept și Administrație Publică Europeană) sub coordonarea doamnei Lect. univ. dr. Ana Alina IONESCU DUMITRACHE, a participat la cea de-a VII-a ediţie a Sesiunii Intenaţionale de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti LEGE SAPERE AUDE!, sesiune organizată de Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgul Jiu.

echip bancaTinerii cercetători au dorit să aducă în centrul dezbaterilor teme de actualitate care au suscitat numeroase discuții controversate în doctrina de specialitate și soluții neunitare în practica judecătorească, cu scopul de a dezbate, împreună cu ceilalți colegi din țară, aspecte deosebit de interesante din domeniul dreptului penal.

Premiul I a fost acordat pentru lucrarea cu tema: Mila, sentimentul ființei umane care poate ucide, articol realizat de către studentele Mirandona MOISE și Oana ȘCHIOPU ( anul IV) și care a adus în lumina dezbaterilor științifice o problemă de interes public care, în opinia tinerelor studente, poate mirandona prezduce la abuzuri extraordinare faţă de cei mai vulnerabili dintre noi. Eutanasia nu dă, aşa cum se pretinde, doar drepturi celui ce moare ci şi celor care îi ucid. Tinerele cercetătoare nu s-au rezumat doar la o analiză a opiniilor pro și contra eutanasiei sau, astfel cum este incriminată în dreptul penal român, uciderea la cererea victimei ci au propus organizarea unui referendum în România, prin care populaţia să-și exprime aprobarea/dezaprobarea în privinţa acceptării eutanansiei. premiul IDe asemenea, una dintre propunerile de lege ferenda regăsită în acest articol constă în ”schimbarea legislaţiei române, dezincriminarea eutanasiei, în cazul în care aceasta este săvârşită în situaţia unui pacient grav bolnav, asemenea legislaţiei olandeze, cu specificaţii clare, ce ar impiedica săvârşirea unor abuzuri”.

Marian prezPremiul III a fost acordat unei lucrări a cărei prezentare a impresionat publicul prezent la acest eveniment. Este vorba despre lucrarea cu tema Vătămarea corporală din culpă – analiza teoretică și practică, un demers științific care a surprins modificările semnificative aduse, prin intrarea în vigoare a Codului penal din 2014, infracțiunii de vătămare corporală din culpă, atenția studenților Marian SAVA și Georgiana Alexandra ALĂZĂROAIE, fiind centrată asupra chestiunilor privitoare la restrângerea sferei actelor materiale care fac parte din conţinutul acestei infracţiuni. ”Considerăm că persoana care a suferit astfel de vătămări, aflându-se deja într-o situație vulnerabilă, este pusă și într-o reală dificultate, ea fiind, practic, cea obligată, fără „ajutorul” statului, să depună toate diligențele necesare pentru a-și apăra dreptul la integritatea fizică. Din alt punct de vedere, considerăm că, un accident de circulație care a avut ca urmare vătămarea corporală din culpă, autorul acesteia, știind că nu va mai răspunde din punct de vedere penal, este tentat să ignore regulile referitoare la traficul rutier cată vreme singura sancțiune posibilă constă intr-o răspundere civilă delictuală, care este acoperită de polița de răspundere civilă auto. Așadar, prin efectul pe care îl are contractul de asigurare, persoana vinovată nu mai suportă în mod direct rigorile răspunderii civile sau penale.”

 

vica prez 1Mențiune - Cazul COLECTIV: Scena pe care culpa profesională a jucat rolul ucigașului, temaarticolului științific realizat de către doamna Victoria SCRIPNIC, masterand la Facultatea de Drept – Specializarea : Drept și Administrație Publică Europeană, a fost foarte apreciată atât de către studenții participanți cât și de către membrii comitetului științific al acestei conferințe. Demersul științifc a urmărit să ridice și să accentueze anumite semne de întrebare care planează în jurul acestui caz, analiza științifică fiind concentrată asupra laturii subiective a infracțiunilor de serviciu, a unei eventuale culpe profesionale a funcționarilor publici implicați în această tragedie. Neexistând o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă în acest caz, studenta nu a urmărit, prin acest studiu, să concluzioneze ferm în legătură cu aspectele tratate ci să supună atenției viitorilor specialiști în domeniul juridic, anumite elemente pe care le consideră importante de a fi avute în vedere de legiuitorul penal, propunând, de lege ferenda, introducerea, fie în articolul 298 care reglementează infracţiunea de neglijenţă în serviciu, fie la sfârșitul capitolului privitor la infracțiunile de serviciu, unui aliniat  care să prevadă  o pedeapsă mai aspră în  cazul în care fapta funcționarilor publici are  ca urmare moartea uneia sau mai multor persoane.

Comitetul științific al acestui eveniment a fost compus din: Prof. univ. dr. Moise Bojincă; Prof. univ. dr. Pantelimon Manta; Conf. univ. dr. Constantin Enea; Conf. univ. dr. Alin- Gheorghe Gavrilescu; Conf. univ. dr. Titu Ionaşcu; Conf. univ. dr. Ion Cristinel Rujan; Conf. univ. dr. Elena  Giorgiana  Simionescu; Conf. univ. dr. Laura Magdalena Trocan; Lect. univ. dr. Octavia Maria Cilibiu; Lect. univ. dr. Rodica Peptan; Lect. univ. dr. Ştefan Moţăţăianu; Asist. univ. dr.  Ana Daniela Bobaru și Asist. univ. dr. Claudiu Manta. Și studenții Facultății de Științe Juridice ale Universității ”Constantin Brâncuși” au prezentat lucrări valoroase fiind premiați atât la secțiunea Lege Sapere Aude (această secțiune a avut câte două Premii pentru fiecare loc) cât și la celelalte secțiuni.

Acești studenți merită felicitați nu doar pentru că au reușit să continue tradiția performanței studențești, inițiată, în urmă cu 4 ani, de către colegul lor Alin Fănel GANGU care a obținut la acest eveniment, trei ani consecutiv, Premiul I. Merită aprecierea noastră pentru că au devenit exemple de urmat pentru alți tineri care au ales să studieze la Facultatea de Drept, o facultate în cadrul căreia este foarte important exercițiul dezbaterii, criticii, analizei precum și al curajului tinerilor de a prezenta și de a argumenta public propriile concluzii și propuneri de lege ferenda.

Felicitări !

Șef Birou Relații Publice,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus