Vizita la Penitenciarul Brăila, puternic impact emoțional pentru studenții de la Drept
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Viața de dincolo... de condamnare
Vizita la Penitenciar. O experiență recomandată tuturor studenților de la Drept care aspiră la profesii juridice a fost trăită de un grup de 20 de studenți care se imaginează în nobila postură de a fi, peste doar câțiva ani, cei mai buni: judecători, avocați, procurori, polițiști etc.
Fascinați de lumea justiției descoperită până acum în sălile de curs și de seminar, în activitățile practice desfășurate la instanțele de judecată, în cabinetele de avocatură, notariale, de mediere, cei 20 de studenți au descoperit miercuri, 4 martie, o altă latură a acestei lumi, o latură pe care nu o vor uita și nici nu o vor putea evita în cazul anumitor profesii și căreia trebuie să-i facă față chiar dacă...sunt oameni. Au vizitat destinația finală a unei condamnări penale definitive și irevocabile, acolo unde vor ajunge cei ale căror fapte penale vor face obiectul dosarelor pe care le vor instrumenta mai târziu.
Ce a însemnat această experiență pentru studenți?
Oana BUJOR, studentă în anul III - erau vizitați de familie...dintre toți vizitatorii, doi copii se îngrămădeau să ajungă mai repede la cel pe care, probabil, îl numeau tatăl lor
Vizita la Penitenciarul Brăila a avut un impact puternic emoțional asupra mea. Cred că a fost pentru prima dată, în cei trei ani de facultate, când am conștientizat cu adevărat responsabilitatea ce le incumbă magistraților și, nu în ultimul rând, avocaților, în înfăptuirea actului de justiție.
A condamna un om la o pedeapsa privativă de libertate nu înseamnă doar a-l sancționa pentru infracțiunea comisă, ci și începutul unei stigmatizări, marginalizări, desocializări și integrarea într-un sistem de valori a ceea ce numim "cultura" penitenciară.
Acestea sunt atât de puternice încât tot mai puține persoane private de libertate reușesc să își refacă viața cu adevărat atunci când se reîntorc în societate.
Caracteristicile spațiului penitenciar ( mizerie, insalubritate, supraaglomerare ~ 540 de deținuți, din câte am reținut, frig, mucegai, toalete infecte) produc anumite consecințe psihologice și psihosociale asupra deținuților.
Într-adevăr, fiecare condamnat intră în penitenciar ca urmare a unei conduite antisociale, a săvârșirii unor infracțiuni, dintre care unele deosebit de grave. Nu afirm faptul că ar trebui ignorate victimele și menajați "călăii", dar mediul în care aceștia trăiesc în penitenciar este mult sub limita demnității umane.
Aspectul care m-a impresionat cel mai mult de pe parcursul vizitei a fost acela în care erau vizitați de familie...dintre toți vizitatorii, doi copii se îngrămădeau să ajungă mai repede la cel pe care probabil îl numeau tatăl lor.
Atunci am înțeles un lucru, a condamna un om nu înseamnă a-l condamna doar pe el, condamnare primesc, deopotrivă, și familia și copiii lui, care vin să-și vadă părintele în condiții greu de descris.
Nicoleta PANĂ, studentă în anul III: abia acum realizez rolul esențial al apărătorului în desfășurarea actului de justitie
Ziua de miercuri, 4.03.2015, nu a reprezentat un punct de cotitură, pot spune că mi-am îmbogățit perspectiva și a adus cu sine un supliment care mă va ajuta să înțeleg resorturile comunității în care îmi doresc să-mi desfășor activitatea profesională și pe care vreau să o surprind cu ajutorul unei motivații temeinice.
Calitatea de magistrat presupune și îndatorirea de a căuta toate aspectele unei probleme . Cariera juridică presupune un efort pentru oameni dar trebuie să fim și alături de ei. În plus, detinutii, din punctul meu de vedere, reprezintă, într-o anumită măsură, rezultatul valorii societății și al procesului educațional.
Cred că este indicat să devii, în mod obiectiv, propriul tău judecător mai inainte de a decide asupra sorții altora și abia acum realizez rolul esential al aparatorului in desfasurarea actului de justitie.
Mădălina CERNA, studentă în anul III: Dumnezeu este singurul prieten al deținutului
Nu am mai avut ocazia de a vizita un penitenciar. Am constat supraaglomerarea, igienă precară și a condițiilor generale de detinere. Când am intrat în capelă am întâlnit 2 deținuti care pictau alături de preotul penitenciarului care lucra de 21 de ani acolo. Am înțeles că persoanele închise în penitenciar vin în capelă prin rotație, ceea ce însemana se întorc către Dumnezeu.
Concluzia este că vizita la Penitenciarul Brăila a fost o experiență unică pe care aș repeta-o. Am acumulat multe cunoștințe despre sistemul penitenciar românesc, mi-a placut foarte mult personalul penitenciarului, foarte primitori și sincere. Felicitari pentru idée!
Facultatea de Drept a Universității ”Danubius” mulțumește conducerii Penitenciarului Brăila, domnului Comisar- Șef Mihăiță Dinulescu precum și domnului Comisar - Șef dr. Didi Neculai Miller, Șef Serviciu Educație pentru deschiderea de a le prezenta viitorilor profesioniști în domeniul Dreptului lumea de dincolo de condamnare.
Șef Birou Relații Publice,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE