STUDENȚII S-AU REMARCAT ÎN INEDITA EXPERIENȚĂ DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ - EIRP 2017!
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Admirăm, provocăm și promovăm tinerii deștepți și prezenți în problemele diverse ale României, ale lumii, studenți care își hrănesc mintea și prin activități de cercetare științifică, germen valoros al interesului acestora de a se face auziți, de a lansa publicului rezultatul preocupării lor pe care o transformă într-o laborioasă muncă de cercetare.
Astfel, cu ocazia celei de a 12-a ediții a Conferinței internaționale Integrarea Europeană. Realități și Perspective (EIRP 2017), s-au înscris zeci de studenți la secțiunile dedicate Dreptului, Științelor Economice precum și Comunicării și Relațiilor Internaționale în cadrul panelului Tineretul de Astăzi – Generația Dezvoltării Globale.
S-au remarcat, la secțiunea dedicată Facultății de Drept, următorii studenți și următoarele lucrări de cercetare premiate în urma votului studenților participanți:
PREMIUL I – Oceane RIVOIRE, Universitatea Jean Monnet,Saint-Etienne, France, student Erasmus la Facultatea de Drept a Universității ”Danubius”
Oceane, studenta Erasmus care a ales să studieze un semestru la Facultatea de Drept a Universității ”Danubius” a acceptat provocarea coordonatorului științific și a început cercetarea științifică, încă din luna februarie, a unui subiect cald, care merită răgazul conștienței oricăruia dintre noi, consumatorii spațiului virtual. Este vorba despre un subiect abordat din prisma disciplinei Protecția internațională a drepturilor omului, cel al protecției demnității umane în spațiul virtual.
În studiul său, Oceane a filtrat problematica demnității umane prin documentele internaționale care o protejează subliniind diferențele semnificative existente între legislațiile diferitelor state, apoi a condus cercetarea în zona practicii Curții Europene a Drepturilor Omului în materia încălcărilor demnității umane, cu tot ce poate implica aceasta din punct de vedere al răspunderii civile și penale.
Ce propune Oceane? ”Trebuie să recunoaștem că utilizările noi de pe Internet perturbă ceea ce este folosit ca referință în domeniul protecției drepturilor care guvernează lumea fizică, reală. Se pare că este necesară extinderea protecției demnității umane prin consacrarea unui principiu al dreptului la demnitate în spațiul virtual.”
PREMIUL al- II-lea - Delia Alexandra GLAVASCHI, Alexandra BULGARU, Anatoli SIMION – studenți în anul IV – Facultatea de Drept a Universității ”Danubius”
Libera exprimare în jocul talerelor care nu își găsesc echilibrul, al libertății sau al intoleranței, a fost subiectul căruia studenții i-au acordat locul II. Îngrijorați de implicațiile sociale ale acestei libertăți fundamentale, concret de interpretarea abuziv de extensivă sau de restrictivă a prevederilor legislative, de consecințele devastatoare ale încălcării granițelor libertății de exprimare, echipa de studenți a încercat prin această cercetare, să găsească răspunsuri dilemelor referitoare la această temă, abordând libertatea de exprimare din ipostaze multidisciplinare, diferite, pornind de la definirea ei, reglementarea națională și internațională, amputarea acestei libertăți de către regimul comunist, studii de caz ”însângerate” în strânsă legătură cu încălcarea sau depășirea limitelor acestei libertăți (Ex. Charlie Habdo) și până la analiza efectelor pe care le poate libertatea de exprimare fără limite asupra demnității umane.
PREMIUL al III-lea - Răzvan CONDUNINA, student în anul II, Facultatea de Drept
Cum ar fi putut să fie omis cercetării studenților subiectul OUG 13? Desi nu mai este vigoare acesată ordonanță, Răzvan CONDUNINA a considerat că acest subiect merită a fi cercetat, aprofundând aspectele infracțiunii de abuz în serviciu, ale instituției de drept penal general, - grațierea dar și aspecte tehnico- legislative, de drept constitutional și drept administrativ referitoare la procedura adoptării unei OUG.
”Anul 2017 a debutat total neașteptat, cu o revoltă la nivel național, survenită în urma proiectului în ceea ce privește grațierea unor pedepse, urmat apoi îndeaproape de adoptarea O.U.G. 13 de noul Guvern învestit, care privea punerea în acord a unor reglementări ale Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală, cu deciziile Curții Constituționale a României și ale Comisiei de la Veneția:
Referitor la ceea ce propunea această ordonanță, abrogată de OUG 14, Răzvan subliniază:
→ consider impunerea pragului valoric al pagubei materiale cea mai nefondată și abuzivă modificare propusă prin această ordonanță de urgență;
→ consider benefică alternarea pedepsei privative de libertate cu cea a amenzii penale, deoarece oferă instanțelor oportunitatea de a individualiza corect pedepsele în funcție de complexitatea fiecărei cauze;
→ diferențierea pedepselor în funcție de elementul material mi se pare o eroare gravă. Pedeapsa infimă prevăzută elementului material din cadrul alin.(2), diminuează faptic gravitatea acestuia, discriminând prin însuși textul legal, creând un paradox;
→ scăderea cuantumului pedepsei la mai puțin de jumătate comparativ prevederii anterioare, mi se pare excesiv, creând în acest fel senzația unei infracțiuni cu un grad de pericol social scăzut, ceea ce este în total dezacord cu realitatea.
Sunt de părere că pragul valoric al prejudiciului ar trebui aplicat infracțiunii de neglijență în serviciu : răspunderea penală a funcționarilor publici care ăși îndeplinesc atribuțiile de serviciu cu neglijență să fie angajată doar dacă prejudiciul produs depășeste 200.000 lei; până la acest prag, funcționarii publici răspunzând administrativ, conform sancțiunilor din Legea 188/1999. ”
PREMIUL al III-lea- - Comunicarea Interculturală din perspectiva studiului de caz – Comunitatea poloneză din Nordul României
Mihai CRISTACHE - Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea ”Danubius”, Galați
PREMIUL al III-lea- Creșterea sistemului petrodolar și implicațiile sale asupra relațiilor internaționale
Wojciech KUŹLAN, Student Erasmus – Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale – Universitatea ”Danubius ” din Galați
MENȚIUNE DE ONOARE– Dreptul la identitate al persoanelor aparținând minorităților
Georgiana NOROCEA – studentă în anul IV, Facultatea de Drept
Oana Sorina TĂNASE – studență în anul IV, Facultatea de Drept
Toate lucrările prezentate de către acești tineri vor fi publicate în EIRP Proceedings, volumul conferintei indexat în baze de date internaționale.
Și cum nimic nu este întâmplător, acești studenți, indiferent de țara de proveniență, au avut în comun, înainte de a participa la această experiență, faptul că niciunul nu mai fusese implicat într-o atare activitate de cercetare științifică. După ce au trecut prin ”botezul” cercetării științifice, cu toții au câștigat un lucru extrem de important: ”manualul de utilizare” a unei experiențe la fel de inedite prin care vor trece curând, la finalizarea anilor de studiu, când vor elabora lucrarea de licență.
Felicitări coordonatorilor științifici și studenților care au participat la EIRP 2017!
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE