Noutăţi

RAISE YOUTH VOICE, GALATI!

DIALSâmbătă, 23 mai, ora 14.00, tinerii sunt invitați la evenimentul RAISE YOUTH VOICE GALATI, eveniment organizat de Forumul Tinerilor din România și Asociația Atelierul de Idei în parteneriat cu Universitatea Româno- Americană și Universitatea ”Danubius” din Galați.

 

Forumul Tinerilor din România - www.forumul-tinerilor.ro, membru al Grupului Național de Lucru privind Dialogul Structurat cu TINErii, anunţă existenţa unei Reţele Naţionale de Ambasadori ai Dialogului Structurat, alcătuită din tineri cu vârste între 14 şi 35 de ani.

Forumul a luat ființă la începutul anului 2014 la inițiativa a cinci organizații de tineret (Uniunea Studenților din România, Federația Asociațiilor de Basarabeni din Români, UN Youth România, Asociația Tinerilor Uniți și Romanian Youth Sports Association, ca răspuns la nevoia tinerilor de a-și face vocea auzită în fața decidenților politici, autorităților locale și naționale, mediului de afaceri, partenerilor sociali și întregii societăți civile.

Organizatorii își doresc să realizeze conexiuni puternice cu organizaţiile membre, reţelele de tineri și alte organizații de și pentru tineret, pentru a permite tinerilor să aibă un cuvânt de spus şi să participe la luarea deciziilor care îi afectează.

 

Grupul Național de Lucru își desfășoară activitatea sub coordonarea Ministerului Tineretului și Sportului, în perioada iulie 2014 – decembrie 2015, în cadrul trioului Președințiilor Consiliului Uniunii Europene asigurat de Italia, Letonia și Luxemburg. Actualul trio şi-a stabilit drept prioritate “Împuternicirea tinerilor”, cu accent pus pe accesul tinerilor la drepturi şi sprijinirea participării acestora la viaţa democratică.

În acest sens, Forumul Tinerilor din România organizează numeroase dezbateri cu tinerii, în diverse județe ale țării, pentru a afla problemele reale ale acestora și pentru a centraliza soluțiile și opiniile pe care tinerii le au cu privire la subiectele date. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, Forumul lucrează cu echipa națională de Ambasadori ai Dialogului Structurat cu TINErii, extinsă în peste 80% dintre județele României.

Ideea Forumului Tinerilor din România de a crea și coordona o Rețea Națională a Ambasadorilor Dialogului Structurat cu TINErii este prima și singura inițiativă de aceste tip din țara noastră, fiind selectat astfel un grup național de tineri, cu reprezentativitate în toate județele României. Rețeaua este spațiul perfect pentru promovarea responsabilității sociale, a cetățeniei active, a oportunităților de dezvoltare și a implementării de proiecte în parteneriat.

Punctual, rolul fiecărui Ambasador este de a organiza cel puțin o consultare cu tinerii, la nivel local în județul său, în mediul rural și în urban și de a transmite la nivel național probleme identificate și soluțiile propuse. Ambasadorii trebuie să acționeze la nivel local cu scopul de afla ideile și sugestiile tinerilor și nu pentru a le reprezenta oficial interesele în fața autorităților sau pentru a le rezolva problemele. Dialogul Structurat este un prim pas al rezolvării unei probleme, comunicarea plecând de la nivel local, ajungând la nivel central și apoi revenind la nivel local prin intermediul acțiunilor concrete și al politicilor implementate la nivel național sau european.

 

Dialogul Structurat este un instrument folosit pentru ca opinia tinerilor să fie luată înconsiderare în momentul realizării politicilor de tineret la nivelul Uniunii Europene. Pentru a reuși acest lucru, Dialogul Structurat aduce împreună la discuții tinerii și persoanele aflate în poziții decizionale cheie. Mai mult decât atât, Dialogul Structurat implică și segmentul de consultări cu tineri și organizațiile de tineret și este implementat în cicluri de lucru de câte 18 luni, cu o tematică și o prioritate comună, divizată în 3 runde diferite de consultări.

Dialogul Structurat este, totodată, un instrument folosit pentru implicarea activă a tinerilor în dezbaterile și dialogurile politice privind agenda europeană. Este o urmare directă a Cărții Albe a Tineretului și consecință logică a Pactului European pentru Tineret.

 Dialogul Structurat contribuie la implementarea Planului D pentru Democrație, Dialog și Dezbatere al Comisiei Europene.

 

Dezbaterile aduc un plus în dezvoltarea personală și ulterior profesională a tinerilor deoarece:

- le este facilitat accesul la informație, prin prezentarea unor oportunități  dar și a unor realități curente;

- le este oferită  ocazia de a se implica la rândul lor în Rețeaua de Ambasadori, alături de ambasadorul din Județul lor;

- sunt puși în dezbatere directă cu reprezentanți ai autorităților locale.

De asemenea, organizatorii încurajează parteneriatele și comunicare organizațională la nivel local, pentru ca tinerii să se implice activ în comunitate și să genereze impact.

 

Șef Birou Relații Publice,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus