Noutăţi

Proiectul ReStart a fost lansat pentru noul an universitar 2018-2019!

DU CRISTI GODINAC copy copyProiectul Restart pentru un jurnalism de calitate a fost lansat astăzi, 1 octombrie 2018, în Aula Magna din cadrul  Universităţii Danubius din Galaţi, pentru anul universitar 2018-2019. Iniţiat de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi cu principalele universităţi din ţară, ReStart urmăreşte ca  studenții să intre în contact nemijlocit cu exigențele meseriei de jurnalist, prin participarea efectivă la activități redacționale, prin  redactarea de ştiri sau realizarea de fotografii ori materiale video.

 
Prezent la eveniment, preşedintele SRJ MediaSind, Cristi Godinac,(foto1) a anunţat că studenţii înscrişi în proiect vor primi legitimaţii AGERPRES şi vor semna cu instituţia contracte de voluntariat, documente care le vor fi utile pe piaţa muncii:"Astăzi, aici, are loc un eveniment important atât pentru studenţii Universităţii Danubius dar şi pentru studenţii celorlalte universităţi din ţară. Odată cu începerea anului universitar 2018-2019, relansăm şi proiectul Restart pentru un jurnalism de calitate. Datorită acestui proiect, studenţii, indiferent de la ce facultăţi provin, pot deveni jurnalişti, pot fi îndrumaţi de echipe de profesionişti de la AGERPRES, cea mai mare şi importantă agenţie naţională de presă a statului, şi de la SRJ MediaSind, cea mai mare organizaţie naţională a jurnaliştilor. Important  este faptul că au acum o platformă în care să-şi publice materialele jurnalistice, reportaje audio, video, fotografii, şi, de ce nu, chiar anchete.Vor primi legitimaţii de voluntar AGERPRES şi vor putea să deschidă orice uşă pentru a realiza ştiri şi reportaje. Nu în ultimul rând, contractele de voluntariat pe care le vor încheia îi va ajuta mult pe piaţa muncii, constituind vechime în muncă. - a declarat Cristi Godinac (foto 1).
Andy Pusca
 
Rectorul Universităţii Danubius din Galaţi, Andy Puşcă, (foto 2)  a susţinut  importanta şi utilitatea proiectului pentru studenţii instituţiei pe care o conduce: "Am construit cu mult interes proiectul ReStart în parteneriatul AGERPRES, MediaSind si  Universitatea Danubius  Acum trei ani de zile studenţii unversităţii noastre erau deja "antrenaţi" să opereze în toate domeniile media, ca urmare a preocupării constante pentru aspectele practice ale carierei, dobândite încă din timpul facultăţii. Facutatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale a desfăşurat mai multe proiecte finanţate european prin care am dat naştere unei întreprinderi media pentru studenţi şi practica lor. Ei sunt regizori, producători, cameramani, redactori, manageri, operează singuri toate echipamentele de ultimă generaţie procurate prin proiect. Au învăţat de la cei mai buni specialişti. Cei mai buni sunt angajaţii universităţii sau ai ziarelor, radiourilor şi televiziunilor din Galaţi-Brăila. ReStart a venit cu parteneriatul select care înseamnă motivaţia necesară, expertiza şi dorinţa de a extrage "genialitatea" din studenţii noştri. Suntem mândri de studenţii şi de partenerii noştri!", a declarat Andy Puşcă.
 
Proiectul ReStart – pentru un jurnalism de calitate  a fost lansat  în anul 2016, în data 3 mai, de către SRJ MediaSind, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei,fiind inspirat de conceptul  The Ethical Journalism Initiative promovat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. Proiectul se adresează studenţilor din universităţile românești ce vor să se implice în promovarea unui jurnalism de calitate. Proiectul–pilot  a fost lansat tot la Universitatea Danubius împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în urmă cu cinci ani.  În acest timp,  studenţii au fost familiarizaţi de către  specialişti AGERPRES şi MediaSind cu principiile profesiei de jurnalism şi cu normele Codului Deontologic al Jurnalistului. Având un real succes, proiectul a fost extins şi la alte universităţi din ţară şi din Republica Moldova:  Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova - ULIM, Universitatea de Studii Europene din Moldova.
 
film 1
Deoarece ne aflăm în plin an centenar, în finalul şedinţei aniversare,  cei prezenţi au fost invitaţi să urmărească un film de excepţie, realizat de echipa Redacţiei Video de la AGERPRES, documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
 
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.
De asemenea, în cadrul deschiderii anului universitar, a fost prezentat şi albumul AGERPRES, România Evoluţie, Ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, pe care participanţii la eveniment l-au primit şi apreciat.
Departament Comunicare SRJ MediaSind  
Galaţi, 1 octombrie 2018
 
 
 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus