PROF. STEFAN LORENZ SORGNER, DESPRE RISCURILE DIGITALIZĂRII ȘI PERICOLUL TRANSUMANISMULUI
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Universitatea internațională ”Danubius” a găzduit, vineri, 25 octombrie, două evenimente cu invitați speciali, profesori de la universități de renume din S.U. A. și Italia.
În timp de managerii acestei universități paticipau la o întâlnire de lucru referitoare la planul strategic pentru următorii patru ani, întrunire condusă de către colegul lor, Prof. Steve O. MICHAEL, membru al Consiliului de Administrație al acestei instituții de învățământ superior, Vicepreședinte Executiv pentru afaceri academice și Prorector al Universității de Medicină și Științe Charles R. Drew – California, USA,cadrele didactice și studenții acestei universități au participat la întâlnirea cu Prof. univ. dr. Stefan Lorenz SORGNER, profesor de filosofie la Universitatea John Cabot din Roma, director și co-fondator al Rețelei ”Dincolo de Umanism”, membru al Institutului de Etică și Tehnologii în Dezvoltare (IEET).
Domnul Prof. Stefan Lorenz SORGNER, la invitația domnului Prorector cu activitatea de cercetare, Conf. univ. dr. Florian NUȚĂ, a pregătit două subiecte de deosebit de interesante atrâgând atenția asupra riscurilor digitalizării și pericolului transumanismului.
Masa rotundă cu tema: Orașe inteligente, libertate și Sistemul European de Credit Social, a fost dedicată cadrelor didactice ale Universității ”Danubius”.
Orașele inteligente și digitalizarea tuturor aspectelor lumii vieții duc la posibilitatea unei supravegheri totale. ”Riscurile pe care le implică abuzul uman de supraveghere totală m-au determinat să mă implic în găsirea unui răspuns la întrebarea dacă și dacă da, cum putem intra în panopticum Internetului în timp ce încă susținem realizarile centrale ale iluminismului. Voi demonstra asta, promovând norma din libertatea negativă și mai departe, putem avea tot ce este mai bun din ambele lumi, panopticum Internet care ne permite promovarea multor interese, precum și afirmarea libertății negative pentru a realiza o pluralitate radicală de stiluri de viață. Ca urmare, ar putea deveni, în mod pragmatic, necesară crearea Sistemului European de Credit Social”. Prof. Stefan Lorenz SORGNER
”Transumanism - Ideea cea mai periculoasă din lume?” a fost tema seminarului dedicat studenților Universității ”Danubius”.
La acest seminar au dorit să participe și liceeni ai Colegiului Național ”Al. I. Cuza” Galați.
Potrivit WIKIPEDIA, ”Transumanismul (uneori simbolizat prin >H sau H+) este o mișcare intelectuală și culturală internațională care sprijină folosirea noilor științe și tehnologii pentru a îmbunătăți abilitățile și aptitudinile mentale și fizice ale oamenilor și a ameliora ceea ce ea vede ca aspecte nedorite și nenecesare ale condiției umane, cum ar fi prostia, suferința, boala, îmbătrânirea și moartea involuntară. Gânditorii transumaniști studiază posibilitățile și consecințele dezvoltării și folosirii în aceste scopuri ale tehnicilor de îmbunătățire umană și ale altor tehnologii în curs de apariție. Pericolele și beneficiile posibile ale noilor tehnologii puternice care s-ar putea să schimbe radical condițiile vieții umane sunt, de asemenea, preocupări ale mișcării transumaniste.”
În deschiderea prezentării acestui subiect, domnul Prof. Stefan Lorenz SORGNER , a pornit de la teoria lui Francis Fukuyama referitoare la această mișcare culturală și filosofică, afirmată în revista Politică externă.
Exemplificând Black Mirror, West World și Electric Dreams, serii care au un puternic impact pentru a stârni interesul pentru transumanism și continuând cu Transcendența cu Johnny Depp, seria Big Bang Theory, precum și romanul Inferno de Dan Brown, care au atins o audiență de milioane de oameni, domnul Prof. Stefan Lorenz SORGNER a subliniat modul în care toate acestea redau, implicit sau explicit, felul în care funcționează transumanismul.
”Benzi desenate, filme, știință ficțiunea, precum și jocurile pe calculator sunt pline de referințe la ideile transumaniste. Intelectuali și academicieni trebuie să reflecteze serios la această mișcare culturală și academică.” Prof. Stefan Lorenz SORGNER
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE