PENTRU SPECIALIŞTII DIN DOMENIUL DREPTULUI PENAL
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
TRATAT DE COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAŢIONALĂ ÎN MATERIE PENALĂ
şi
EXPLICAŢIILE NOULUI COD PENAL
„O universitate se construieşte pe cărţi, nu pe vorbe!” - Conf. univ. dr. Gheorghe LATEŞ, Coordonator al Salonului Academic Cultural Danubius
Ediţia de cireşar a Salonului Academic Cultural Danubius a găzduit, ieri, 26 mai 2016, lansarea Tratatului de Cooperare judiciară internaţională în materie penală, un material valoros elaborat de către domnul Prof. univ. dr. Alexandru BOROI – Coordonator; domnul Prof. univ. dr. Ion RUSU şi doamna Asist. univ. dr. Minodora Ioana RUSU, publicat la Ed. C.H. Beck.
De asemenea, cu această ocazie, a fost prezentată şi cartea Explicaţiile Noului Cod Penal, Vol. IV, Art. 157-366, ediţie coordonată de reputaţi specialişti în domeniul dreptului penal: domnul Prof. univ. dr. George ANTONIU şi domnul Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, şi publicată, sub egidaAcademiei Române, Institutul de Cercetări Juridice, la Ed. Universul Juridic.
Subiectul cărţilor lansate şi prezentate a atras interesul nu doar studenţilor Facultăţii de Drept ci şi al celor de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale, la eveniment participând reprezentanţi ai conducerii Universităţii „Danubius” – Preşedinte – Fondator Prof. univ. dr. Benone PUŞCĂ, reprezentanţi ai Facultăţii de Drept – Decan – Lect. univ. dr. Ana Alina IONESCU DUMITRACHE; Lect. univ. dr. Constantin TĂNASE precum şi reprezentanţi ai Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Internaţionale – Decan – Lect. univ. dr. Daniela TĂNASE POPA.
TRATAT DE COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAŢIONALĂ ÎN MATERIE PENALĂ
În faţa complexităţii fenomenului criminalităţii, în special a criminalităţii organizate transnaţionale manifestată prin terorism, trafic de carne vie, trafic de arme, trafic de droguri etc., statele lumii au răspuns prin instituţia cooperării judiciare în materie penală, adoptând un cadru legislativ coerent, instituind organisme interne și internaționale capabile să aplice aceste norme.
Aşadar, autorii Tratatului de Cooperare judiciară internaţională în materie penală au considerat că este absolut necesară elaborarea unei lucrări în care să fie examinate formele de cooperare judiciară internațională în materie penală, menită să vină în sprijinul practicienilor, precum și mediului academic, realizând o lucrare complexă în care sunt examinate principalele forme de cooperare judiciară internațională în materie penală, cu interpretarea doctrinară și prezentarea practicii judiciare române și europene, precum și alte probleme legate de acest subiect deosebit de important și sensibil, în același timp.
Conceput și redactat într-o manieră modernă, care pe lângă examinarea instituțiilor prin prisma legislației europene și române, cu trimitere directă la practica judiciară în domeniu, surprinde și unele aspecte privind modul de acțiune al organelor judiciare române, Tratatul de Cooperare judiciară internaţională în materie penală analizează instituţii ale dreptului penal şi dreptului procesual penal, precum: extrădarea; mandatul european de arestare; transferul de proceduri în materie penală; recunoașterea și executărea hotărârilor judecătorești și a actelor judiciare care emană de la o autoritate competentă a unui alt stat; asistența judiciară în materie penală etc.
Această carte este un instrument deosebit de util atât practicienilor cât şi mediului academic, autorii punând accent şi pe soluţiile contradictorii exprimate în practica judiciară în materie, soluţii pe care le-au supus unor opinii critice menite să contribuie la perfecționarea sistemului legislativ existent. Totodată, lucrarea cuprinde şi propuneri referitoare la proceduri de urmat pentru practica judiciară, în condițiile în care unele dispoziții discutabile ale legii române sau uneori chiar europene conduc la interpretări diferite.
EXPLICAŢIILE NOULUI COD PENAL. VOL. IV., ART. 157 – 366
În cadrul acestei ediţii a Salonului Academic Cultural Danubius, a fost prezentată şi o altă lucrare complexă, cartea Explicaţiile Noului Cod Penal, Vol. IV, Art. 157-366, ediţie coordonată de reputaţi specialişti în domeniul dreptului penal: domnul Prof. univ. dr. George ANTONIU şi domnul Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, şi publicată, sub egida Academiei Române, Institutul de Cercetări Juridice, la Ed. Universul Juridic.
Din colectivul de lucru al acestei cărţi fac parte recunoscuţi profesori universitari din domeniul dreptului penal, astfel:
Facultatea de Drept a Universităţii “Danubius” are onoarea de a fi reprezentată în acest lăudabil demers ştiinţific de contribuţia semnificativă a domnului Prof. univ. dr. Ion RUSU, domnia sa examinând, în calitate de unic autor: capitolul intitulat generalități la Titlul VII; capitolul intitulat generalități la Capitolul I; infracțiunile prevăzute în art. 329-332 și accidentul de cale ferată; capitolul intitulat generalități la Capitolul II şi infracțiunile prevăzute în art. 334-341 şi în calitate de prim autor capitolul intitulat generalități la Capitolul III şi infracțiunile prevăzute în art. 342-347.
Felicitări pentru aceste noi instrumente valoroase de lucru care nu ar trebui să lipsească de pe masa niciunui specialist în domeniul dreptului penal!
Purtător de cuvânt - Universitatea "Danubius"
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE