MINORITĂȚILE, FACTOR DE STABILITATE SAU INSTABILITATE NAȚIONALĂ. DEPINDE DE NOI!
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
CONCLUZIILE WORKSHOPULUI INTENSIV CU DOMNUL DR. GABRIEL MICU, MINISTRU PLENIPOTENTIAR ÎN CADRUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE
Minoritățile naționale. Un subiect intens discutat, niciodată epuizat. Despre toleranță, identitate națională, respectarea drepturilor și valorilor minorităților naționale s-a discutat ieri, 3 mai, în cadrul unui eveniment deosebit de interesant, Minoritățile în contextul securității internaționale, workshop intensiv organizat de Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale din cadrul Universității ”Danubius” în parteneriat cu Centrul de Studii și Cercetări Danubiene, care l-a avut ca invitat special pe domnul Dr. Gabriel MICU, ministru plenipotentiar in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.
Reprezentanți ai institutiilor publice locale și ai diferitelor minorități, studenți, liceeni, cadre didactice au dezbătut împreună cu domnul dr. Gabriel MICU, unele dintre cele mai controversate aspecte referitoare la ampla problematică a minorităților.
Experiența profesională a invitatului special în domeniul dreptului internațional publi și-a spus cuvântul în reușita acestei Întâlniri. Domnia sa a deschis dezbaterea printr-o prezentare prealabilă a unor aspecte conceptuale referitoare la minorități, comunități etnice, securitate națională și internațională, conducând discuțiile în zona practică, a problemelor reale cu care se confruntă minoritățile naționale în România, zonă care, la invitația moderatorului acestui eveniment, domnul Prof. Univ. Dr. Tutu PISLEAG, s-a bucurat de numeroase intervenții din partea practicienilor, a oamenilor care reprezintă, lucrează efectiv și se confruntă zilnic cu problemele diferitelor minorități naționale.
Clarificările terminologice prezentate de către domnul dr. Gabriel MICU referitoare, de exemplu, la națiune, la sintagma de minoritate nationala intâlnită în Constituția României comparativ celei de comunitate etnică întâlnită în Constitutiile altor state sau la rolul pe care îl joacă minoritățile naționale în balanța stabilității sau instabilității securității naționale au fost potrivite pentru auditoriul eterogen prezent la acest eveniment, în special pentru studenții Facultății de Comunicare și Relații Internaționale și ai Facultății de Drept, viitori specialiști în relații internaționale, diplomați, consuli, profesioniști în domeniul dreptului internațional public pentru care, aceste concepte vor deveni rutina profesiei.
Desigur problematica minorităților naționale a impus, și după acest workshop intensiv, un repetitio , rămânând spre a fi discutate alte importante aspecte referitoare la acest subiect.
Organizatorii multumesc institutiilor publice și altor asociații și organizații (Uniunii Democrate a Turcilor din Romania (filiala Galati) si Aliantei Romilor din Judetul Galati, Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati, Inspectoratul Judetean de Politie Galati, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati, Consiliul Judetean Galati, Primaria Galati, Politia Locala Galati, Casa Corpului Didactic si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) pentru participarea activa la acest eveniment.
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE