LUPTA ANTICORUPȚIE, PRIORITATEA STUDENȚILOR FACULTĂȚII DE DREPT
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, sărbătorită pe data de 9 decembrie, Cercul Științific Studențesc de Drept Public ”Nicolae Titulescu” din cadrul Facultății de Drept a Universității ”Danubius” (Coordonatori: Lect. univ. dr. Florentina PUȘCĂ, Lect. univ. dr. Ana Alina IONESCU DUMITRACHE) și Serviciul Județean Anticorupție Galați (Coordonatori: Comisar- Șef de Poliție Ionica BOLEA, Comisar de Poliție Cornel IGNAT și Subinspector de Poliție Vasile ANTIP), au organizat masa rotundă cu tema: Infracțiunile de corupție din Noul Cod penal și din Legea nr. 78/ 2000.
Cu acest prilej, studenții Facultății de Drept participanți au vizionat mai multe acțiuni de flagrant care surprind funcționarii publici din Vama Siret, oameni care , în loc să păzească granițele țării, primeau, într-o perioadă record, de câteva ore, mii de Euro, pentru a ”închide ochii” la săvârșirea altor infracțiuni în punctele de trecere - frontieră în care își desfășurau activitatea. Astfel, studenții au înțeles, și din aceste materiale video, modul în care sunt reflectate în practică prevederile Codului penal precum și cele din legislația specială anticorupție (Legea nr. 78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție) referitor la conținutul legal al infracțiunilor de dare de mită, luare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență și conflictul de interese.
Percepția oamenilor de afaceri și a experților de țară referitoare la nivelul de corupție din sectorul public, percepție regăsită în Indicele de Percepție a Corupției (IPC) realizat de Transparency Internațional (instituție care, la nivelul României, este prezidată de către dl. Victor ALISTAR, absolvent al Facultății de Drept a Universității ”Danubius”), plasează, în anul 2014, România pe locul 69 din totalul de 174 de state incluse în acest studiu.
Domnul Comisar de Poliție Cornel IGNAT a prezentat tinerilor studenți două materiale de referință în lupta anticorupție, Ghidul de informare pentru cetățeni în relația cu structurile Ministerului Afacerilor Interne și Ghidul Anticorupție, materiale elaborate de Ministerul Afacerilor Interne și Direcția Generală Anticorupție.
Asemenea întâlniri, deosebit de interesante și de importante, care aduc în fața tinerilor cazuri concrete înregistrate în practica Direcției Generale Anticorupție, vor continua pe parcursul întregului an universitar.
Șef Birou Relații Publice,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE