Noutăţi

Lect. univ. dr. Daniela POPA TĂNASE. Lansarea cărții cu titlul AUTOREGLEMENTAREA MEDIA

SALON DANA 2Autoreglementarea media, subiectul unei cărți lansate astăzi, 25 februarie, în cadrul Salonului Academic Cultural Danubius, a reunit, pentru dezbateri aprinse,  cadre didactice și studenți de la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale și Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Danubius”.

Este subiectul unei cărți care adună rezultatele a trei ani de cercetare doctorală a doamnei Lect. univ. dr. Daniela POPA TĂNASE, cadru didactic la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale .salon 1 copy

Lansarea cărții s-a bucurat de prezența Fondatorului Universității ”Danubius”, domnul Prof. univ. dr. Benone PUȘCĂ: Este o lucrare interesantă care comportă multe discuții pornind de la un principiu stabilit în legea fundamentală. Nimic nu se poate face înafara legii! Am fost judecător și am avut posibilitatea să am în dezbatere publică aspecte legate de denigrare, calomnie, insultă. Înainte de Revoluție erau foarte rare asemenea cazuri deoarece erau jurnaliști de calitate, După Revoluție, am fost ținta unor denigrări din partea unor ”prieteni” care nu erau jurnaliști adevărați.

SAON LATESEvenimentul a fost deschis de către domnul Conf. univ. dr. Gheorghe LATEȘ, coordonator al Salonului Academic Cultural Danubius, manifestare culturală lunară prin care, potrivit declarației domniei sale, actul de comunicare trebuie să capete din vibrația și solemnitatea unui act liturgic, adică să fie o adunare a celor care cred într-o idee. Ideea noastră este cultura universitară.

”Am șansa de a o fi cunoscut pe colega noastră în dublă ipostază: cea de student la Jurnalism și cea de colegă. Apreciez delicatețea subiectului și meritele profesionale ale colegei noastre de a se hazarda pe un teren mai puțin bătut” - domnul Conf. univ. dr. Gheorghe LATEȘ.

salon PAUNESCUFocul de artificii al acestui eveniment l-a reprezentat intervenția domnului Conf. univ. dr. Coriolan PĂUNESCU, vocea lirică autentică a spațiului gălățean, domnia sa făcând o serie de aprecieri referitoare la spinoasa problemă a autoreglementării presei: Subiectul ziariștilor și al uneltelor lor, mai mult sau mai puțin otrăvite, fără îndoială, suscită un mare interes din partea noastră, a tuturor. Și asta pentru că nu există domeniu în care presa să nu pătrundă cu acele ei destul de ascuțite.” În încheiere, domnul Conf. univ. dr. Coriolan PĂUNESCU a recitat o serie de poezii din volumul Interogaţie finită, carte descrisă de chiar domnia sa ca fiind o ofrandă adusă muzei poeziei prin care un slujitor al acestei arte vibrează la chemarea ei.

Absolventă a două facultăți, Facultatea de Drept (Universitatea ”Danubius” ) și Facultatea de Jurnalism (Universitatea ”Dunărea de Jos”), doamna Lect. univ. dr. Daniela POPA TĂNASE, și-a ales o temă de cercetare doctorală care să reunească cele două domenii.

”Autoreglementarea media este un subiect timid cercetat la nivelul țării noastre, un subiect pe care, la început, l-am urât pentru că aveam multe necunoscute, iar apoi, l-am iubit pentru că l-am descoperit. Totul a pornit de la ideea de a îmbunătăți calitatea actului jurnalistic.  Soluția propusă de către autoare este implementarea unui sistem de autoreglementare media, sistem foarte cunoscut și eficient la nivelul statelor occidentale însă, în România, se dovedește a fi greu de implementat.”

Autoarea a menționat și o serie de instrumente care să sprijine implementarea acestui sistem, respectiv: Cod deontologic unic; mecanism de supraveghere și implementare și înființarea, la nivelul fiecărei redacții, a instituției Ombudsmanului media.

SALON DANADemersul științific are la bază o cercetare calitativă în care am pus accent pe interviuri în profunzime cu jurnaliști de renume. Astfel, printre cauzele imposibilității implementării unui asemenea sistem de autoreglemetare media în România, profesioniștii media au semnalat: incompetatența și refuzul jurnaliștilor de a investi în dezvoltarea profesională; lipsa mentioratului în domeniu și refuzul jurnaliștilor de a respecta un cod deontologic.

În încheierea prezentării cărții cu titlul Autoreglemetarea media, doamna Lect. univ. dr. Daniela POPA TĂNASE a propus o serie de soluții care, în opinia sa, ar fi eficiente pentru o implementare de succes a sistemului. Exemplificăm propunerile referitoare la reglementarea accesului în profesia de jurnalist și acceptarea de către breasla jurnaliștilor a unui Cod de reguli pentru profesia lor.

O felicităm pe doamna Lect. univ. dr. Daniela POPA TĂNASE și încheiem prin redarea mesajului transmis, pentru colega noastră valoroasă, de către doamna Conf. univ. dr. Mirela ARSITH, Decan al Facultății de Comunicare și Relații Internaționale: Așteptăm și alte lucrări la fel de interesante!

Șef Birou Relații Publice,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus