CAZUL CONDREA: UN BANAL ACCIDENT! OMUL NU AVEA PROFIL DE SINUCIGAȘ! CONCLUZIILE RENUMITULUI PSIHOLOG CRIMINALIST PROF. UNIV. DR. TUDOREL BUTOI – SEVERIN
- dimensiunea fontului micește mărimea fontului creşte dimensiunea fontului
- Imprimare
în cadrul Workshopului cu tema ”Consiliere psihologică în victimo-traumă şi adicţii” organizat la Galați
Revenit la Galaţi, „într-o atmosferă familiară, într-un oraş în care am prieteni, într-un oraş în are am prins hoţi”, renumitul psiholog criminalist Prof. univ. dr. Tudorel BUTOI – SEVERIN, a susţinut la Universitatea ”Danubius”, în perioada 25 – 26 iunie 2016, un workshop extraordinar cu tema: ”Consiliere psihologică în victimo-traumă şi adicţii”.
Evenimentul a fost organizat sub egida Colegiului Psihologilor din România și a Institutului de Psihologie Judiciară, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității ”Danubius”- Galați și PSIWORKS LEFTER & IVAN, Societatea Civilă Profesională de Psihologie.
În cele două zile ale evenimentului, domnul Profesor univ. dr. Tudorel BUTOI- SEVERIN, așa cum ne-a obișnuit, a prezentat auditoriului cazuri concrete, materiale validate și demonstrate public, spețe finalizate cu verdict în instanță care nu sunt experimente ci lucruri pe căi bătătorite de maximă importanță pentru practica din cabinetele psihologilor care sunt populate zilnic de oameni aflați în suferință: depresii, angoase, de oameni care suportă psihic o traumă.
În prima zi a workshopului, cazurile –vedete ale prezentării domnului profesor au fost două succese remarcabile ale psihologiei românești, din perspectiva expertizei psiho-legale, care demonstrează prioritatea psihologiei pe ușa din față a sistemului juridic. Două cazuri care au suscitat interesul opiniei publice și al presei internaționale, spețe cu element de extraneitate care prezintă, ca elemente comune, cetățenia română a mamelor care s-au căsătorit cu cetățeni străini; din aceste căsătorii au rezultat copii iar în ambele cazuri mamele au fost acuzate de răpire după ce, în urma neînțelegerilor grave apărute în familie, au revenit împreună cu minorii, fără consimțământul soților, în țară. Ambele cazuri s-au bucurat de succes, rapoartele de expertiză psiho-legală jucând, în acest sens, un rol covârșitor în decizia instanțelor judecătorești.
Prezentând elementele acestor spețe, domnul Profesor s-a oprit asupra a două chestiuni controversate: custodia comună și alienarea unuia dintre părinți, pe care le consideră inepții, rebuturi ale abordării științifice ale unei realități.
Totodată, în prima zi a workshopului, atenția participanților a fost captată de subiectul psiho- traumei, de modul în care trebuie să acționeze psihologul și cum trebuie să realizeze raportul de expertiză în cazul persoanelor care suferă o traumă. Domnul profesor a subliniat hățișurile acestui aspect, făcând apel la profesiniștii aflați în sală de a mări înțelegearea psiho- traumei, menționând faptul că, în practică, se întâlnesc cazuri în care, de exemplu, femeile fac o dramă din faptul că nu au ochii albaștri sau că nu au părul întins, fiind cazuri ”în divorț cu propria imagine”.
În ultima zi a workshopului, au fost discutate elementele protocoalelor de consiliere psihologică în adicțiile de drog și alcool întocmite de speciliști, materialE care, în cazurile penale cu infractori primari și pentru infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mică de 5 ani, pot sta la baza deciziei procurorului de a dispune scoaterea de sub urmărire penală.
În strânsă legătură cu debutul carierei domniei sale, studiul adicțiilor, analiza profilului consumatorilor de droguri, al dependenților de alcool, al dependenților de jocuri de noroc etc., rămâne o chestiune deosebit de sensibilă pentru concluziile cercetării domnului Profesor. ”Povestea îndreptării s-a manifestat ca o ploaie de vară în aceste cazuri! Este ca și cum ai căra apa cu ciurul! Totuși, se pot obține rezultate în cazurile de adicție dacă se angrenează familia.”
Workshopul s-a încheiat cu un subiect care frământă societatea românească, o realitate autodistructivă paradoxală: suicidul. Un subiect pe care domnul profesor, după atâția ani de experiență, l-a clasat la categoria secrete care pleacă odată cu omul care s-a sinucis. Totuși, domnul profesor consideră faptul că un rol important în cazurile de suicid îl are calitatea instinctului de conservare care, în aceste cazuri, se anulează și face loc în conștiința umană invaziei sentimentului de inutilitate.
Fiind vorba despre suicid iar domnul profesor fiind recunoscut pentru calitatea cursurilor sale pragmatice, concrete care aduc în lumină cazuri importante și controversate, a fost discutat, la categoria profilul sinucigașului, și controversatul caz Condrea. Un caz în care a fost solicitată intervenția de specialitate a domnul profesor Tudorel BUTOI- SEVERIN, domnia sa plecând, încă de la primele acțiuni de cercetare la fața locului, de la ipoteza fantastică – a substituirii de persoană și ajungând la ipoteza reală – a certitudinii, pe baza testului ADN, a faptului că la locul accidentului s-a aflat cadavrul lui Condrea. ”Este un banal accident de circulație! Asta ”ne spune” o mamă aflată cu copilul ei în mașină depășită de Condrea care conducea cu stânga și vorbea la telefon cu dreapta. Omul nu avea profil de sinucigaș! Avea valiza pregătită să plece la pușcărie. Lăsarea testamentului, transferul unor sume importante de bani în conturile rudelor nu reprezintă altceva decât manevre de tip dolosiv de a pune la adăpost sume mari de bani.”
Evenimentul s-a bucurat de prezența numeroasă a diferitelor categorii de profesioniști interesați de tema workshopului: psihologi clinicieni, psihologi interesați de domeniul judiciar, psihologi interesați să se încadreze în serviciile de criminalistică, poliţişti, procurori, avocaţi, judecători și, nu în ultimul rând, studenți la Psihologie și Drept.
De asemenea, un interes deosebit pentru acest eveniment l-au manifestat cadre didactice ale Facultății de Drept a Universității ”Danubius” și reprezentanți ai Facultății de Comunicare și Relații Internaționale, facultate care are, de anul acesta, și specializarea Psihologie.
FOTO 5 - de la stg. la dr. - Prof. univ. dr. Tudorel BUTOI SEVERIN și Rectorul Universității ”Danubius” - Conf. univ. dr. Andy PUȘCĂ
FOTO 6 - de la stg. la dr.: Lect. univ. dr. Daniela TĂNASE POPA - Decan al Facultății de Comunicare și Relații Internaționale; Lect. univ. dr. Gina Livioara GOGA - cadru didactic al Facultății de Drept; Prof. univ. dr. Tudorel BUTOI SEVERIN; Lect. univ. dr. Florentina PUȘCĂ - cadru didactic al Facultății de Drept; Conf. univ. dr. Monica POCORA - Prorector cu activitatea didactică - Universitatea ”Danubius” .
Suntem convinși de faptul că domnul profesor a reusit ceea ce și-a propus la începutul cursului, ca participanții să dobândească informații valoroase desprinse din elemente cât mai concrete din exemplificări clare din cazuistică.
Reușita acestui eveniment se datorează și unui vechi colaborator al Universității ”Danubius”, motor al întregii organizări, domnul Aurel LEFTER – expert în psihologie judiciară. (FOTO 7)
Felicitări, domnule Profesor univ. dr. Tudorel BUTOI SEVERIN!
Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE