Noutăţi

”Abordări moderne ale eticii și integrității publice” - Tema centrală a sesiunilor de formare din cadrul Proiectului ”Licență pentru piața muncii”

lpm poza matieProiectul „Licenţă pentru piaţa muncii”, implementat în perioada mai 2014 – octombrie 2015 de către Universitatea „Danubius”din Galaţi,în parteneriat cu Transparency International Romania, se află în faza sesiunilor de formare a cadrelor didactice care vor preda, începând cu 1 octombrie 2015, în cadrul programului de licență în domeniul Drept care va cuprinde disciplina Mediere și Comunicare, disciplină nou introdusă prin acest proiect.

Acest proiect urmărește îmbunătățirea calității și relevanței ofertei educaționale în învățământul superior prin acțiuni inovatoare destinate asigurării calității procesului educațional și adaptării lui la exigențele pieței muncii.

Printre activitățile – cheie ale proiectului care vor conduce la atingerea obiectivului menționat, se numără 18 sesiuni de formare a profesorilor Facultății de Drept din cadrul Universității ”Danubius” , prin aceasta, urmărindu-se adaptarea și actualizarea programului de licență în domeniul Drept potrivit cerințelor în continuă schimbare ale pieței muncii astfel încât, absolvenții noului program de licență să își găsească un loc de muncă în aria de competențe dobândite.

În luna martie, sesiunile de formare au fost susținute de către formatorii: Lect. univ. dr. Sorin Spineanu Dobrotă și Conf. univ. dr. Radu Popescu.

Predarea transdisciplinară a integrității publice și abordările moderne în predarea transdisciplinară a eticii au reprezentat temele principale ale suportului de curs al sesiunilor de formare din luna martie. După parcurgerea sesiunilor de formare din luna martie, cadrele didactice își vor însuși o serie de reguli de bună practică prin oferirea unor exemple din recomandările în domeniu făcute la nivel internațional. De asemenea, în cadrul acestui suport de curs au fost aprofundate aspecte referitoare la corupție și la metodele de combatere a corupției din perspectiva cursanților.

Referitor la importanța studierii eticii și integrității de către studenții facultăților de Drept, domnul Lect. univ. dr Sorin Spineanu Dobrotă concluzionează: Etica este considerată astăzi o competență profesională. Fie că vorbim de mediul academic, mediul de afaceri sau administrația publică, principiile eticii și integrității sunt general valabile. O cultură etică în cadrul unei organizaţie se poate vorbi în momentul în care la nivelul organizației respective există un set de valori şi principii etice bine definite, care sunt și respectate în activitățile de zi cu zi.Predarea unor cursuri de etică și integritate în cadrul Universităților și a Facultății de Drept în special este necesară în vederea formării unor buni specialiști. O pregătire solidă care să include astfel de cursuri îi va ajuta în profesie, când se vor confrunta cu decizii dificile din punct de vedere etic şi moral. În plus, vor putea să promoveze cultura integrității în firma în care își vor desfășura activitatea profesională.

Reamintim faptul că, înainte de începerea acestor sesiuni de formare, experții de curriculum din cadrul proiectului Licență pentru piața muncii au realizat un studiu privind cererea de competente, în vederea actualizării unui program de licență în domeniul Drept. Astfel, în vederea asigurării unei corelări directe între oferta educațională și cerințele pieței muncii, reprezentanții mediului de afaceri din zona de Sud - Est au fost implicați în identificarea competențelor pe care trebuie să le dobândească absolventul de Drept.

În luna octombrie a acestui an va fi lansat noul program de licență al cărui curriculum este bazat pe două component esențiale: cererea pieței muncii și totalitatea instrumentelor folosite în sistemul judiciar European.

Asistent organizare evenimente,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus