Unul dintre proiectele cele mai dinamice ale Universităţii „Danubius”, Caravana Danubius, a ajuns şi anul acesta la liceele din Galaţi pentru a informa tinerii despre oportunităţile în carieră oferite de programele de studii ale acestei universităţi.
Dacă acum şapte ani majoritatea tinerilor dorea să plece din Galaţi sau mai curând să fugă de aici, cu studii sau fără, lucrurile stau altfel acum. Nu pentru că n-ar mai exista aceeaşi dorinţă ci pentru că, mulţi dintre ei, nu pot fi susţinuţi de părinţi pentru a studia în alte oraşe sau ţări. Şi atunci varianta inteligentă şi salvatoare este să depună tot efortul pentru a rămâne acasă şi a se înscrie la o facultate existentă în Galaţi care le facilitează accesul mai întâi la stagii de practică în diferite instituţii publice şi private iar ulterior, după ce angajatorul este convins de potenţialul tânărului ucenic, la un job part – time sau full – time.
Echipa Universităţi “Danubius” a constatat, cu aceeaşi plăcută surprindere, faptul că Bacalaureatul nu mai reprezintă, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei ani, un obstacol de netrecut. Tinerii liceeni au conştientizat că totul depinde de ei, de dorinţa lor de a merge mai departe. Mai mult, au tot sprijinul atât de la profesorii lor cât şi din partea Universităţii Danubius care organizează, de trei ani, cursuri de pregătire pentru Bacalaureat.
Dreptul rămâne în topul mâinilor ridicate. Paleta amplă de profesii oferită absolventului Facultăţii de Drept constituie atracţia multor viitori studenţi. Tinerii sunt mult mai interesaţi de calitatea profesorilor, de rezultatele studenţilor şi de valoarea absolvenţilor acestei facultăţi. E bine şi mobilizator pentru reprezentanţii Facultăţii de Drept a Universităţii Danubius deoarece se conturează o perspectivă pozitivă a unor generaţii de studenţi hotărâţi care, se pare, că nu se mai lasă manipulaţi de familie sau prieteni pentru a urma o anumită specializare. Ei chiar îşi doresc!
Liceenii de la anumite profile, de exemplu mate – info sau turism, doresc, majoritar, să continue şi studiile de licenţă în acelaşi domeniu, fiind atenţi şi pregătiţi cu întrebări inteligente pentru echipa Caravanei Danubius. Astfel, în aceste cazuri, discuţiile s-au oprit mai mult asupra specializărilor oferite de Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Danubius” care are o ofertă generoasă, de interes pentru piaţa muncii din România şi Europa. În lumina reflectoarelor au fost profesiile absolventului de Finanţe şi Bănci, de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, de Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor dar şi deCibernetică, Statistică şi Informatică Economică.
Socio – umaniştii au dorit să afle mai multe despre oportunităţile în carieră oferite de Facultatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale, despre absolvenţi ai acestei Facultăţi care lucrează în cadrul instituţiilor europene. Constatăm, din chestionarele completate, că domeniul comunicării, al profesiilor creative şi libere, este una dintre opţiunile fruntaşe ale tinerilor. Interesant este faptul că Asistenţa Managerială şi Secretariat, o specializare total nouă pentru tinerii gălăţeni în urmă cu 4 ani, este acum în centrul atenţiei unor liceeni care au înţeles faptul că adevăraţii manageri nu reuşesc singuri ci au nevoie de un alter ego, de un asistent manager.
Relaţii Internaţionale şi Studiile Europene, o specializare care a atras atenţia tinerilor poligloţi, care doresc să studieze atât limbi străine dar şi ştiinţe politice, care iubesc ideea de a fi mereu în misiune sau pe aceea de a avea imunitate de jurisdicţie.
Cert este că studenţii de la toate facultăţile Universităţii Danubius au stabilit o altfel de comunicare cu viitorii studenţi. Exemplul personal de student bursier, de student ERASMUS, de student care trăieşte din plin provocările curriculare şi extracurriculare de la Danubius, a cântărit enorm în formarea unei viziuni clare a elevului cu privire la tot ceea ce înseamnă Universitatea „Danubius”.
Nu generalizăm aceste rezultate. Exista licee care îşi păstrează tradiţia absolventului bursier la o universitate europeană; există tineri în unele licee care sunt interesaţi de Şcoala Postliceală Danubius la care pot candida în cazul în care nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul şi există tineri liceeni care doresc să îmbrăţişeze oricare altă profesie decât cele oferite de programele de studii ale Universităţii Danubius.
Iată că, paradoxal, tot răul financiar se pare că este spre binele tinerilor care îşi doresc mai mult decât o fugă temporară de responsabilităţi.
Mulţumim Inspectoratului Şcolar Judeţean precum şi conducerii tuturor liceelor – partenere care au contribuit la sondarea unei realităţi ale cărei rezultate ajută nu doar Universitatea „Danubius” să se plieze aspiraţiilor tinerilor prin programe noi de studii ci, implicit, întreaga comunitate gălăţeană.
Şef Birou Relaţii Publice,
Ana Alina IONESCU DUMITRACHE